Avertisment de securitate: telefoanele Xiaomi pot spiona și cenzura informații

by | 24 Sep 2021 | Social

Xiaomi, producătorul chinez din spatele unora dintre cele mai achiziționate smartphone-uri din lume, a fost acuzat că preinstalează software-ul de cenzură pe telefoanele sale.

Guvernul lituanian a declarat că a constatat că dispozitivul Xiaomi Mi 10T are capacitatea tehnică de a cenzura conținutul descărcat pe acesta și avertizează acum proprietarii de telefoane Xiaomi să nu le mai folosească.

Software-ul preinstalat al producătorului chinez are potențialul de a recunoaște și bloca termeni precum „Tibet liber” sau „mișcarea democrației” (din Hong Kong), a declarat Centrul de Stat pentru Cibersecuritate din Vilnius.

Această funcție este dezactivată pe telefoanele vândute în Europa (spune producătorul), dar poate fi activată de la distanță oricând.

Bazându-se pe reputația sa pentru dispozitive pentru buget redus, Xiaomi a devenit o alternativă din ce în ce mai populară la Samsung și Apple în Europa în ultimii ani.

În timp ce producătorul chinez de smartphone-uri Huawei a suferit pierderi uriașe în urma sancțiunilor SUA pentru acuzațiile de spionaj efectuat în numele guvernului chinez, Xiaomi și-a continuat în mare măsură expansiunea pe piețele occidentale fără acuzații de intervenție a statului chinez, până acum.

Oficialii din Vilnius spun că au găsit vulnerabilități de securitate cibernetică în telefoanele Huawei în urma unei investigații a telefonului Huawei P40.

Două dintre cele patru riscuri descoperite în telefoanele Xiaomi și Huawei au fost legate de aplicații preinstalate și celelalte două de riscul pierderii datelor cu caracter personal și de eventuale restricții privind libertatea de exprimare.

Cu telefoanele Huawei, există îngrijorări legate de magazinul oficial de aplicații, care redirecționează către furnizorii nesiguri.

Guvernul de la Vilnius i-a sfătuit pe consumatorii lituanieni să evite cumpărarea telefoanelor mobile de la producătorii chinezi și să nu mai folosească dispozitivele deja cumpărate.

Huawei a respins îngrijorările, potrivit unui raport al agenției de știri BNS. “Datele utilizatorilor nu sunt prelucrate niciodată în afara dispozitivului Huawei”, a declarat reprezentantul lituanian al companiei chinezești de tehnologie.

În Lituania aproximativ 200 de organisme publice și-au achiziționat telefoanele mobile cu standardul rapid de telefonie mobilă 5G.

Etichete: cenzură

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading