Securitate cibernetică: UE va interzice site-urile web anonime

by | 14 Oct 2021 | Social

În prezent, UE elaborează o legislație pentru creșterea securității cibernetice (Directiva NIS revizuită, pe scurt „NIS 2”). Conform acestei directive, înregistrarea numelor de domenii internet va necesita în viitor identificarea corectă a proprietarului în baza de date Whois, inclusiv numele, adresa și numărul de telefon.

Până în prezent, registrarii nu solicitau numerele de telefon ale deținătorilor. Comitetul de conducere al industriei dorește să mandateze suplimentar „verificarea” datelor de înregistrare.

Planurile ar putea însemna sfârșitul serviciilor de „confidențialitate whois” pentru înregistrarea proxy a domeniilor, amenințând siguranța activiștilor și a denunțătorilor. Comisia pentru afaceri interne votează această problemă săptămâna aceasta. Comitetul principal ITRE este de așteptat să ia o poziție la sfârșitul lunii.

Deputatul Patrick Breyer, raportor alternativ în comisia LIBE care dă aviz, avertizează împotriva propunerii:

„Această politică de identificare fără discriminare pentru deținătorii de domenii este un mare pas către abolirea publicațiilor anonime și a scurgerilor de informație pe internet.

Această politică pune în pericol operatorii de site-uri web, deoarece numai anonimatul protejează în mod eficient împotriva furtului și pierderii de date, a urmăririi și a furtului de identitate, doxxing (publicarea numelui și adresei unei persoane) și „liste de deces”. Dreptul la anonimat online este deosebit de indispensabil femeilor, copiilor, minorităților și persoanelor vulnerabile, victimelor abuzurilor și persecuțiilor, de exemplu.

Denunțătorii și informatorii presei, activiștii politici și persoanele care au nevoie de consiliere, vor fi nevoiți să tacă fără protecția anonimatului. Numai anonimatul împiedică persecuția și discriminarea persoanelor curajoase care au nevoie de ajutor și asigură schimbul liber de informații uneori vitale. Dacă activiștii Wikileaks, de exemplu, ar fi trebuit să înregistreze site-ul web al platformei în numele lor, ar fi fost imediat urmăriți penal în Statele Unite.

Salut obiectivul creșterii securității rețelei. Dar identificarea fără discriminare nu are nicio legătură cu securitatea rețelei. De aceea, eu și grupul nostru solicităm ștergerea cerinței de identificare din proiectul de directivă. ”

Comitetul pentru Industrie, Cercetare și Energie va decide poziția Parlamentului European pe 28 octombrie.

Europarlamentarii români din Comitetul LIBE au votat toți “Pentru”, indifirent de partid – Vasile Blaga, PNL, Rareș Bogdan, PNL, Maria Grapini, PSD, Ramona Strugariu, USR.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading