Guvernul UK: măștile de protecție în școli nu reduc în mod semnificativ riscul de COVID-19

by | 19 Jan 2022 | Sănătate

Concluzia unui studiu realizat de Guvernul Regatului Unit, comentat pe larg în presa britanică, este că purtarea măștilor de protecție în școli nu reduce în mod semnificativ riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Este pentru prima oară când Guvernul Marii Britanii admite lipsa de eficiență a acestei măsuri impuse tuturor școlilor din UK .

În studiul comandat de Guvernul britanic, timp de trei săptămâni s-a urmărit evoluția apariției cazurilor COVID în două categorii de școli, respectiv cele în care s-a purtat masca de protecție și cele în care această măsură nu s-a aplicat. Pentru analiza eficienței măștilor de protecție s-a urmărit cum a evoluat „absența COVID-19” în școlile incluse în eșantion. Altfel spus, în câte școli din fiecare categorie nu s-a înregistrat niciun caz de COVID timp de 3 săptămâni, începând cu data de 1 octombrie 2021.

Astfel în școlile în care nu s-a purtat masca de protecție, rata absenței COVID-19 a scăzut cu 1,7 puncte procentuale, de la 5,3% la 1 octombrie, la 3,6% în săptămâna a 3-a din aceeași lună.

În schimb, în școlile în care s-a purtat masca, rata absenței COVID-19 a scăzut cu 2,3 puncte procentuale, de la 5,3% la 1 octombrie, la 3,0% după 3 săptămâni, ceea ce înseamnă că elevii care au purtat mască s-au infectat chiar mai mult decât ceilalți.

Totuși, diferența dintre de 0,6 puncte procentuale dintre cele două grupuri de școli nu este semnificativă din punct de vedere statistic, ceea ce în limbajul obișnuit înseamnă că nu se poate constata o diferență reală între școlile în care s-a purtat mască de protecție și cele în care nu s-a purtat.

Există un nivel de incertitudine statistică în privința rezultatului. Analiza nu e „revizuită de colegi”, iar dimensiunea actuală a eșantionului nu indică o reducere semnificativă din punct de vedere clinic și statistic a infecțiilor, la scurt timp după perioada analizată”, se arată în studiul britanic.

În România, purtarea măștii de protecție continuă să fie o condiție obligatorie pentru toți elevii și profesorii care participă la cursuri, în ciuda faptului că există o multitudine de studii care arată că în spațiile interioare protecția oferită de aceste măști durează doar câteva minute, iar asta doar în condițiile în care masca e purtată corect, ceea ce nu se întâmplă decât într-o foarte mică măsură.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading