UE alarmată de transporturile de arme din China către Rusia

by | 20 Mar 2023 | Extern

O mie de puști CQ-A și alte echipamente militare au fost trimise în Rusia de companii chineze, inclusiv una cu legături directe cu Beijing, potrivit datelor vamale obținute de Politico. Liderii UE se tem că acesta ar putea fi doar începutul, spunând că mișcarea nu ar trebui să rămână fără răspuns.

Pe lângă puști, transporturile care au fost trimise în perioada iunie-decembrie a anului trecut includ zeci de tone de piese de drone și blindaje produse de mai mulți giganți din industria de apărare chineză, precum și echipamente de navigație, componente pentru vehicule și materii prime.

Potrivit manifestelor de transport maritim, puștile au fost trimise de NORINCO (China North Industries Group Corporation Limited), unul dintre cei mai mari contractori de apărare deținuti de statul chinez. Puștile CQ-A au fost etichetate drept „puști de vânătoare civile” pentru a evita controlul, dar sunt binecunoscute pentru utilizarea lor militară în forțele armate din mai multe țări, inclusiv Filipine, Sudan și Paraguay.

Deși încă nu există nicio dovadă că Beijingul ar ajuta în mod direct efortul de război al Rusiei, dezvăluie că China furnizează constant companiilor ruse echipamente cu dublă utilizare, adică articole comerciale care cel mai probabil ajung să fie folosite pe câmpul de luptă ucrainean.

Această dezvăluire nu face decât să confirme că China ia în considerare să devină un partener tăcut al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, trimițând sprijin letal, adică arme și muniție, vecinului său din nord.

„Am văzut deja în ultimele luni furnizarea de asistență neletală care merge direct în sprijinirea și favorizarea efortului de război al Rusiei”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken la sfârșitul lunii februarie. „Sunt câteva informații suplimentare care cred că vor apărea în curând, care indică faptul că se gândesc cu tărie să ofere asistență letală Rusiei.”

Ca răspuns, mulți lideri europeni, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, au remarcat că orice ajutor letal furnizat Rusiei va avea consecințe grave în numele Occidentului, sperând că descurajarea verbală va fi suficientă pentru a ține China la distanță.

Comentând transporturile de arme, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a subliniat, poziția țărilor baltice. „Nu ar trebui să acceptăm alianțele care vizează securitatea europeană”, a spus el. „Nu trebuie lăsate [acțiunile] fără consecințe.”

Alții, cum ar fi ministrul ceh de externe Jan Lipavský, și-au exprimat dezamăgirea față de faptul că China este în „încălcare clară și brutală” a Cartei ONU – toate în timp ce stăteau la masa Consiliului de Securitate al ONU. „Nimeni, inclusiv China, nu ar trebui să-l sprijine pe agresorul rus – fie din punct de vedere politic sau material”, a adăugat Lipavský.

Desigur, aceste transporturi de arme constituie doar o picătură într-un ocean, odată ce a început, China și-ar putea crește cu ușurință aprovizionarea cu arme a Rusiei.

Etichete: China

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading