Pfizer și Moderna își vor dubla vânzările in 2022 plătind foarte puține taxe și deloc despăgubiri

by | 5 Nov 2021 | Economie

Se estimează că producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna vor genera vânzări combinate de 93,2 miliarde de dolari în 2022, aproape dublul sumei pe care se așteaptă să o obțină în acest an, a declarat Airfinity, un grup de analiză a datelor de sănătate. Airfinity a estimat vânzările totale de pe piață pentru vaccinurile COVID în 2022 la 124 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Se estimează că vânzările de vaccin Pfizer vor ajunge la 54,5 miliarde de dolari în 2022, iar cele ale Moderna vor atinge 38,7 miliarde de dolari. Estimările sunt cu mult mai mari decât cifrele anterioare – 23,6 miliarde de dolari pentru Pfizer și 20 de miliarde de dolari pentru Moderna.

Vânzările de vaccinuri ARNm vor continua să crească în 2022 din cauza boosterelor și a stocurilor făcute de țări pentru a evita variantele de covid.

Pfizer va genera 64% din vânzări, iar Moderna 75% din vânzări din țări cu venituri mari în 2022, au prezis analiştii.

În aprilie, Pfizer a prezis vânzări de vaccin COVID în 2021 de 26 de miliarde de dolari. După ce au fost raportate rezultatele din trimestrul al doilea, Pfizer a crescut cifra la 33,5 miliarde de dolari. Analistul Bernstein, Ronny Gal, a spus că compania ar putea genera încă 10 miliarde de dolari în vânzări de vaccinuri în 2021.

Moderna și BioNTech raportează marje de profit de 69%, Moderna și Pfizer plătind puțin taxe, a declarat People’s Vaccine Alliance pe 15 septembrie.

Datorită monopolurilor de brevet pentru vaccinurile COVID – a căror dezvoltare a fost susținută de finanțare publică de 100 de miliarde de dolari de la contribuabilii din SUA, UE și alte țări – cele trei corporații au câștigat venituri de peste 26 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului, cel puțin două treimi din aceasta ca profit pur pentru Moderna și BioNTech.

În prima jumătate a anului 2021, Moderna a plătit o cotă de impozitare de 7% în SUA, iar Pfizer a plătit o cotă de impozitare de 15% – cu mult sub cota legală de 21%.

BioNTech, startup-ul german care a produs vaccinul Pfizer, a plătit o cotă de impozitare semnificativ mai mare de 31% în Germania, în timp ce a obținut o marjă de profit de 77%.

Moderna se așteaptă la vânzări totale de vaccinuri de 20 de miliarde de dolari în 2021. Până în acest an, Moderna a plătit doar 322 de milioane de dolari în taxe, în ciuda faptului că a câștigat miliarde de dolari.

Compania farmaceutică J&J, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID într-o singură doză, a generat venituri de 12,9 miliarde de dolari – o creștere de 13,8% față de an, a raportat CNBC.

Vânzările de vaccin J&J au fost mai săzute decât se aştepta dar compania încă se așteaptă la 2,5 miliarde de dolari în vânzări de vaccin împotriva COVID-19 în acest an.

Etichete: Moderna | Pfizer

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading