Zelenski tună și fulgeră împotriva NATO după respingerea cererii țării sale de aderare

by | 12 Jul 2023 | Extern

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit Twitter pentru a-și exprima nemulțumirea față de NATO, după ce mai multe țări membre, inclusiv Statele Unite, au respins cererea țării sale de a adera.

Decizia justă a NATO de a nu invita să fie membră o țară aflată în conflict militar, l-a înfuriat pe Zelenski care nu acceptă faptul că nu a reușit să atragă NATO în conflict direct cu Rusia.

de ltfel, președintele Biden a declarat hotărât la începutul acestei săptămâni că nu sprijină în prezent admiterea Ucrainei în alianță pentru că ar necesita declanșarea articolului 5 din tratat, care ar trage toate statele membre în război pentru a apăra Ucraina.

Îi apreciem pe aliații noștri. Apreciem securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius… pentru că este vorba despre respect.

Dar și Ucraina merită respect”, a continuat el. “Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare este despre invitația de a deveni membru NATO, nu despre apartenența Ucrainei.

Este fără precedent și absurd când nu este stabilit nici un interval de timp pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă o formulare vagă despre „condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei.

El a numit decizia de a nu include Ucraina în NATO „fără precedent și absurdă”, invocând faptul că nu a fost dat un interval de timp cu privire la posibila admitere.

Se pare că nu există nicio pregătire nici să invităm Ucraina în NATO, nici să o facem membră a Alianţei. Aceasta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în negocierile cu Rusia. Iar pentru Rusia, aceasta înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea este slăbiciune. Și voi discuta deschis acest lucru la summit.

În timpul unui interviu cu CNN, Biden a avertizat că admiterea Ucrainei în NATO în timp ce națiunea este încă în război cu Rusia va forța aliații să se alăture luptei.

„Suntem hotărâți să angajăm fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO”, a spus el. “Este un angajament pe care l-am luat cu toții indiferent de ce. Dacă războiul se desfășoară, atunci suntem cu toții în război. Suntem în război cu Rusia, dacă ar fi așa.”

Marți, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că Ucraina va deveni într-o zi membră a alianței, explicând că a simplificat procesul pentru a include doar un pas, spre deosebire de cei doi obișnuiți.

El a spus că o invitație va fi emisă „când vor fi îndeplinite condițiile”.

Etichete: NATO | Zelenski

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading