Femeile fug din Ucraina și își găsesc alți parteneri în timp ce bărbații mor pe front

by | 21 Jul 2023 | Social

Cu orașele și satele goale, familii sfâșiate, soldați în prima linie cu soții și copii în străinătate care nu se vor mai întoarce niciodată și rata natalității la un nivel scăzut record, imaginea demografică a Ucrainei explodează, relatează cotidianul italian Corriere della Sera.

„Prăbușirea populației va cauza în curând probleme economice și sociale foarte grave. Putin poate pierde războiul, dar ar putea câștiga provocarea pentru viitorul unei Ucraine stabile și independente”, scrie ziarul italian, citând o varietate de experți.

Problema nu este abordată de guvern, deoarece lupta împotriva Rusiei a avut prioritate față de orice altceva.

„Când arde casa, mai întâi trebuie să stingi focul și abia mai târziu te vei gândi ce mobilier să cumperi”, au spus oficialii guvernamentali ucraineni ca răspuns la criză.

Cu toate acestea, Corriere della Sera susține că problema ar trebui să aibă prioritate, întrucât este în joc întregul viitor al țării. Ziarul spune că prăbușirea demografică începe de la câștigarea independenței, în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. La acea vreme, populația Ucrainei era de 52 de milioane. Până în 2001, a scăzut la 48,5 milioane și, chiar înainte de invazie, a ajuns la doar 42 de milioane, o scădere de 10 milioane față de 1991.

Aceste cifre sunt în concordanță cu scăderea populației în toate fostele republici sovietice, dar cea mai mare lovitură a venit în primele săptămâni ale războiului, cand femeile și copiii au inceput să fugă în masă în străinătate, având în vedere că guvernul a interzis imediat plecările bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Astăzi, populația rezidentă este estimată la 28 milioane.

„De la 52 de milioane la mai puțin de 30 în trei decenii: o pierdere foarte gravă pentru Ucraina, subminându-i șansele de reconstrucție după încheierea războiului, penalizarea normalizării economice și înecarea sistemului de pensii”, spune Alexander Demenchuk, rectorul Facultății de Științe Politice din Kiev.

„Există o lipsă de copii, deci o lipsă de viitor. Au plecat tinerii din clasele mijlocii superioare cu rate excelente de școlarizare. Și ceea ce este și mai grav este că peste jumătate dintre ei nu intenționează să se întoarcă în Ucraina. Copiii studiază în școli germane, poloneze, austriece, franceze sau olandeze. Mamele și-au găsit imediat locuri de muncă”, scrie ziarul, adăugând: „Inițial am crezut că politica europeană de primire (pentru refugiații ucraineni) a fost un miracol al generozității, dar s-a dovedit a fi un blestem”.

Ella Libanova, o specialistă respectată în demografie la Academia Națională de Științe, crede că toate acestea afectează rata fertilității, care a scăzut la 0,7%, una dintre cele mai scăzute din lume.

Toate centrele urbane situate în apropiere de Donbass sunt semi-pustii; rămân doar bătrânii, bolnavii și săracii. Dar problema este națională.

„Majoritatea dintre cei mai buni angajați ai mei și-au găsit repede un loc de muncă în Polonia și Franța. Industriile noastre nu funcționează, există o lipsă de piață. Niciunul nu se va întoarce”, spune Serghei, un antreprenor în domeniul IT cu birouri în toată țara.

Soldații ucraineni abandonați de soțiile lor

El spune, de asemenea, poveștile soldaților abandonați de soțiile lor pentru a se cupla cu bărbați din alte națiuni europene.

„Soția mea cu cei doi copii ai noștri de 5 și 7 ani plecaseră în Germania în primele zile de război. De atunci, am fost în contact din ce în ce mai puțin. Și acum am descoperit că și-a găsit un nou partener”, a spus Alexei, în vârstă de 40 de ani, jurnaliștilor italieni. În ciuda faptului că bărbatul lupta pentru țara sa lângă Bakhmut, a fost abandonat pentru un alt bărbat.

Julia Komar, un psiholog care tratează conflictele familiale, a spus că rata divorțurilor va crește din cauza războiului.

„Conflictul va crește rata divorțurilor. Femeile părăsesc bărbații, dar chiar și soldații își găsesc uneori noi partenere”, a spus ea

Etichete: Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading