Sfârșitul numerarului? FMI introduce o monedă digitală unică pentru toate țările

by | 21 Jun 2023 | Economie

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat un plan îndrăzneț de a crea o monedă digitală unică pentru lume. Moneda, numită Unitatea Monetară Universală (UMU), va fi emisă de Digital Currency Monetary Authority (DCMA), o nouă instituție globală care va supraveghea reglementarea și interoperabilitatea monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC).

În timpul unei prezentări la o conferință din Maroc, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a anunțat acest plan de a introduce o monedă digitală universală. Anunțul vine în timp ce guvernele din întreaga lume încearcă să se orienteze către o societate fără numerar și să elimine cu totul numerarul fizic.

Potrivit lui Georgieva, FMI intenționează să lanseze o singură monedă digitală care va fi acceptată la nivel global într-un efort de a „conecta țările” și de a face tranzacțiile „mai corecte”.

UMU va fi susținută de un coș de active și va servi drept cale legală pentru tranzacțiile și decontările transfrontaliere. FMI susține că UMU va spori incluziunea financiară, va reduce costurile remitențelor și va stimula stabilitatea economică globală. Cu toate acestea dar criticii susțin că UMU va submina suveranitatea națională, va crea riscuri de confidențialitate și va pune provocări pentru politica monetară.

Georgieva a continuat spunând că CBDC-urile trebuie să fie interoperabile între țări, deoarece:

„Dacă dorim să avem succes, CBDC-urile nu ar putea fi propuneri naționale fragmentate. Pentru a avea tranzacții mai eficiente și mai echitabile, avem nevoie de sisteme care să conecteze țările”, a continuat Georgieva.

Șeful FMI susține că monedele digitale globale „ar oferi mai multor oameni acces la servicii financiare și ar reduce costurile”.

„CBDC-urile pot oferi sisteme de plată mai rezistente și mai eficiente” și „pot fi o modalitate mai ieftină și o modalitate mai rapidă de a efectua plăți transfrontaliere, de a transfera remitențe… și, de asemenea, de a simplifica alte transferuri”.

Criticii au avertizat că o monedă digitală globală în mâinile entităților globaliste nealese ar putea duce totuși la o distopie tehno-comunistă hiper-centralizată.

Organizații globaliste precum Forumul Economic Mondial (WEF) fac eforturi pentru a crea o societate fără numerar și a prelua controlul asupra cheltuielilor publice private.

guvernele și instituțiile financiare sunt din ce în ce mai răspândite la ideea introducerii unui CBDC global.

Un CBDC ar înlocui complet numerarul fizic tradițional și ar fi controlat complet de autoritățile globaliste într-un mod care nu a fost niciodată posibil înainte.

Mișcarea ar preda autorităților o putere fără precedent și ar permite guvernelor să blocheze o persoană să cumpere bunuri și servicii dacă „distribuie dezinformare” online, de exemplu.

O moneda digitală centralizată ar permite, de asemenea, autorităților să urmărească cheltuielile persoanelor și să-i pedepsească pe cei cu o „amprentă de carbon” ridicată.

Pe măsură ce planurile pentru o societate fără numerar continuă să avanseze, bancherii centrali promovează acum ideea de a combina moneda digitala cu identitatea digitală.

Ideea unificării celor două tehnologii a fost prezentată la reuniunea anuală FMI/World Bank Group de anul trecut. Puternica bancheră Cecilia Skingsley, șefa Centrului de inovare al Băncii Reglementărilor Internaționale (BRI), și-a prezentat argumentul pentru împingerea tehnologiilor combinate către un public reticent.

Skingsley a spus că introducerea monedelor digitale ale băncilor centrale nu este o „soluție universală” trebuie să fie legată de ID-uri digitale „într-un pachet”. Ea consideră că doar așa se poate face „alfabetizarea digitală”, unde introducerea datelor sensibile ale oamenilor în ID-ul digital ar trebui să fie pe primul loc.

Ea a comparat forțarea publicului să accepte un astfel de plan cu adoptarea utilizării energiei electrice sau a sistemelor de canalizare în trecut.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading