Tentativa de lovitură de stat din Rusia a fost o mișcare militară a lui Putin?

by | 28 Jun 2023 | Extern

Puciul Wagner din Rusia a trecut la fel de repede cum a început. Nu este complet clar dacă au existat morți sau răniți, așa cum s-a susținut inițial. Unii comentatori au bănuit că ar putea fi o mișcare ascunsă de trupe care implică Wagner, Belarus, Cecenia – și bineînțeles unități ale armatei ruse. Mutarea armatei private a lui Wagner în Belarus ar putea fi o stratagemă.

În ultimele zile, evenimentele din Rusia au escaladat – până când pare să fie din nou calm absolut în interiorul țării. Ce s-a întâmplat acolo? În afară de mediile alternative, în lumea occidentală există doar texte standard, formulări standard, opinii standard.

Cu excepția comentatorilor  din mainstream media nimeni nu crede că președintele Rusiei este un idiot. Ar fi greșit să-l adorăm și să îl aplaudăm pe Putin dar trebuie sa fim atenți la mișcarile pe care le face și cel mai important este sa vedem lumea și războiul prin ochii lui.

Puciul, în urma căruia Wagner ar fi încercat să ajungă la Moscova cu 25.000 de oameni, s-a încheiat după câteva ore la masa negocierilor. Șeful lui Wagner, Prigozhin, a mers „în exil” în Belarusul prietenos și niciun soldat din forțele sale armate nu va fi urmărit legal. Negocierile ar fi fost încheiate de însuși președintele Belarusului Alexandru Lukașenko. Dacă atacul rusesc asupra taberei Wagner a ucis 100 de oameni, rămâne întrebarea dacă va avea repercusiuni juridice. Este posibil ca acest lucru să facă parte din înțelegere – există indicii în acest sens în canalele pro-Prigozhin, dar fără nicio dovadă.

Care sunt posibilitățile rezultate din puci?

  1. Totul s-a întâmplat așa cum ni s-a relatat de presă și Putin nu mai are trupele sub control.
  2. Rusia dorea să facă o restructurare majoră a trupelor sale într-o perioadă scurtă de timp. Aici este de imaginat că trupele Rusiei, Belarusului, Ceceniei și Wagner pot intra de pe teritoriul Belarusului în Ucraina, deschid un nou front și înaintează direct către Kiev. Această strategie este posibilă, însă nimeni nu a anunțat lansarea unei astfel de ofensive.
  3. Poate că Putin a vrut să-și schimbe conducerea militară, despre care spunea că este puțin iubită de populație și de armată și avea nevoie de un motiv întemeiat pentru asta. Lovitura de stat falsă și acuzațiile împotriva lui Shoigu și Gerasimov îi oferă acum ocazia să schimbe acești oameni.
  4. A avea trupe Wagner în Belarus ar putea avea o mare importanță geostrategică. Cu toate acestea, este încă neclar dacă Wagner va fi mutat complet în Belarus sau dacă numai Prigozhin va trebui să își mute sediul acolo.
  5. A vrut să pretindă că există slăbiciuni și lacune în apărarea frontului rusesc pentru a atrage Ucraina într-un atac. Se spune că un astfel de atac a avut loc și în regiunea Bakhmut – nu se știe nimic despre cursul evenimentelor, deoarece ambele părți probabil nu raportează neapărat întregul adevăr.

Faptul că puciul a fost o punere în scenă se vede și din faptul că, de fapt, nimeni nu a fost cu adevărat rănit. Sau chiar crede cineva că este posibil ca un convoi cu 25.000 de oameni și echipament militar să poată rula nestingherit până la 200 km de Moscova pe drumurile publice? Nici un foc tras, nicio lovitură aeriană, nimic? Asta se întâmplă doar în povești.

Etichete: Belarus | Rusia

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading