EMA: peste 7.500 decese asociate vaccinurilor covid, în crestere cu 30% față de septembrie 2021

by | 20 Nov 2021 | Sănătate

Conform rapoartelor oficiale ale Agenției Europene a Medicamentului emise pe 11 noiembrie 2021, pentru fiecare dintre cele 4 vaccinuri autorizate în Spațiul Economic European (Pfizer, Astrazeneca, Moderna, J&J), numărul deceselor asociate vaccinării covid a ajuns la 7.526 de cazuri, în creștere cu 30% față de datele raportate până pe 8 septembrie 2021.

Chiar dacă nu s-a stabilit o relație cauzală directă între aceste decese și vaccinare, întrucât nu s-au făcut autopsii pentru a se stabili cauza exactă a decesului, procedura de raportare este similară cu cea a deceselor  COVID, unde de asemenea, în lipsa autopsiilor nu se poate stabili cu certitudine dacă moartea a survenit din cauza infecției sau din alte motive.

În ce privește totalul efectelor adverse, până la data de 11 noiembrie 2021 au fost raportate în baza de date europeană EudraVigilance 1.181.121 de cazuri, dintre care 505.833 grave, în creștere cu 5,8%, respectiv 5,4% față de luna septembrie 2021.


 De menționa că există o discrepanță foarte mare a cazurilor raportate între diversele state din Spațiul Economic European, ceea ce indică faptul că în multe dintre acestea există o sub-raportare consistentă a efectelor negative asociate vaccinurilor.

 

 

 

 

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading