Secretarul de stat SUA: Casa Albă nu caută schimbarea regimului în Rusia

by | 28 Mar 2022 | Extern

În urma afirmațiilor președintelui Joe Biden că președintele rus Vladimir Putin nu poate rămâne la putere pe fondul conflictului din Ucraina secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că SUA nu are niciun plan pentru o schimbare de regim în Rusia.

„Cred că președintele, Casa Albă, a spus aseară că pur și simplu președintele Putin nu are împuternicirea să ducă un război sau să se angajeze într-o agresiune împotriva Ucrainei sau a oricui altcineva”, a spus Blinken reporterilor în timp ce se afla în Israel.

„După cum știți și așa cum ne-ați auzit spunând în mod repetat, nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia – sau de oriunde altundeva, de altfel”, a adăugat Blinken. „În acest caz, ca în orice caz, depinde de oamenii țării în cauză. Depinde de poporul rus.”

Într-un discurs în Polonia, Biden a declarat că „pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, referindu-se la Putin. Comentariul a atras speculații că SUA face presiuni pentru o schimbare de regim care ar putea răsturna guvernul lui Putin.

Remarca lui Biden a fost respinsă rapid de Kremlin, purtătorul de cuvânt principal, Dmitri Peskov, declarând Reuters că „nu este treaba lui Biden să decidă”, afirmând în același timp că „președintele Rusiei este ales de ruși”.

„Avem o strategie de a pune presiune fără precedent asupra Rusiei și o ducem mai departe”, a mai spus Blinken reporterilor. „Și avem o strategie pentru a ne asigura că oferim tot sprijinul umanitar posibil și avem o strategie de consolidare a NATO”.

În afară de Blinken, oficiali de la Casa Albă și lideri occidentali precum președintele francez Emmanuel Macron s-au distanțat de remarcile lui Biden.

Macron a avertizat duminică împotriva escaladării verbale cu Moscova, spunând: „Nu aș folosi aceste cuvinte”.

Președintele francez a declarat vineri că încearcă să poarte mai multe discuții cu Putin în zilele următoare cu privire la situația din Ucraina, precum și o inițiativă de a ajuta oamenii să părăsească orașul asediat Mariupol.

Biroul ONU pentru drepturile omului a anunțat duminică că 1.119 civili au fost uciși până acum iar 1.790 au fost răniți de când Rusia și-a început atacul asupra Ucrainei.

Aproximativ 15 fete și 32 de băieți, precum și 52 de copii al căror sex nu este încă cunoscut, s-au numărat printre morți, a anunțat Organizația Națiunilor Unite într-un comunicat care acoperă perioada dintre momentul în care a început războiul pe 24 februarie și 26 martie – miezul nopții.

Cifrele reale ale victimelor sunt de așteptat să fie mai mari, a spus organizația mondială, rapoartele fiind amânate în unele regiuni în care au loc ostilități intense, în timp ce alte rapoarte necesită încă coroborare.

Etichete: Biden

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading