Raport: Cheltuielile nucleare globale cresc odată cu creșterea tensiunilor

by | 6 Jul 2022 | Extern

Puterile nucleare ale lumii sporesc investițiile în arsenalele lor, cheltuind cu nouă procente mai mult, până la 82,4 miliarde de dolari în 2021, potrivit unui raport publicat marți de Campania Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN).

Washington este în fruntea listei, cu 44,2 miliarde de dolari cheltuite, urmat de Beijing, care a cheltuit 11,7 miliarde de dolari în cursa de a construi un arsenal de focoase nucleare care să rivalizeze cu cele ale liderilor mondiali Rusia și Statele Unite.

Rusia a cheltuit 8,6 miliarde de dolari, urmată de Marea Britanie, Franța, India, Israel, Pakistan și de cea mai nouă putere nucleară, Coreea de Nord, se arată în raport.

Raportul combină cheltuielile oficiale de apărare pentru arme nucleare cu contractele atribuite sectorului privat, cu cheltuielile pentru cercetare și promovarea activităților nucleare, cum ar fi investițiile în grupuri de influență și lobby-ul din industrie.

„Schimbul de bani și influență, de la țări la companii, la lobby-uri și think tank-uri, susține și menține un arsenal global catastrofal de distructiv”, a relatat ICAN, care reunește organizații neguvernamentale care se opun armelor nucleare.

Grupul a susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie a fost o dovadă că armele nucleare ale superputerilor nu au asigurat securitatea pe care o propun susținătorii lor.

„Ni s-a spus că miliardele investite în mii de arme de distrugere în masă cu puterea de a distruge lumea de multe ori reprezintă prețul plătit pentru pacea în Europa”, se arată în raport.

„Aceste cheltuieli nu au reușit să descurajeze un război în Europa și au risipit resurse valoroase care ar putea fi utilizate mai bine pentru a aborda provocările actuale de securitate sau pentru a face față rezultatului unei pandemii globale.”

Etichete: arme nucleare

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading