Schimbarea conducerii armatei ruse dezvăluie tensiuni?

by | 17 Jan 2023 | Extern

Rusia a anunțat o schimbare a înaltului său comandament, ceea ce ridică multe întrebări în rândul observatorilor occidentali. Generalul Valery Gerasimov tocmai a fost numit noul comandant șef al forțelor ruse angajate în Ucraina, în locul generalului Serghei Surovikin, care fusese numit în noiembrie. Această schimbare vine într-un moment în care scenariul unei noi ofensive rusești pare din ce în ce mai probabil. Gerasimov este al patrulea ofițer militar numit în acest post de la începutul războiului.

Numirea lui Surovikin în noiembrie a provocat multe comentarii din cauza reputației sale sulfuroase de comandant militar – s-a remarcat în Afganistan, Cecenia și Siria, fiind cunoscut pentru duritatea sa. În calitate de șef, a reușit să trimită un semnal conaționalilor săi că Rusia a revenit la control, într-un moment în care armata rusă se retragea din Herson. În zilele următoare numirii sale el a bombardat masiv infrastructura de apă și electricitate a Ucrainei.

Surovikin a fost retrogradat la funcția de adjunct, în timp ce postul de top în ceea ce privește armata din Ucraina revine lui Valery Gerasimov. Acesta nu este un retrogradare completă pentru Surovikin, deoarece Gerasimov era deja superiorul lui Surovikin. Gerasimov este considerat unul dintre cei mai loiali adepți ai lui Vladimir Putin.

În vârstă de 67 de ani, și-a început cariera în perioada sovietică ca ofițer de informații. Numit în 2012 șef al Statului Major al forțelor armate ruse și prim-adjunct al ministrului apărării de către președintele Vladimir Putin, el deține în continuare această funcție, ceea ce îl face cel mai înalt ofițer din forțele armate ruse. A fost unul dintre puținii care au știut despre planul de invadare a Ucrainei înainte ca acesta să fie pus în aplicare.

Ministerul rus al Apărării justifică remanierea printr-o „lărgire a sferei de aplicare a misiunilor de îndeplinit” și necesitatea unei „interacțiuni mai strânse între componentele forțelor armate”.

Speranțele puse pe Surovikin în noiembrie erau mari. Probabil că acum plătește pentru lipsa de rezultate convingătoare, în special pentru moartea soldaților ruși la Makiivka în ajunul Anului Nou. Însă palmaresul său nu este de respins în totalitate pentru că a reușit să consolideze cu pricepere apărarea rusă și să întărească prezența rusă în jurul Luhanskului, potrivit lui Dimitri Minic, cercetător la Institutul Francez de Cercetare Internațională intervievat de France Info.

Autoritatea lui Gerasimov este acum necesară pentru a restabili ordinea și coordonarea între diferitele componente ale prezenței ruse în Ucraina: armata regulată, forțele cecene, grupurile paramilitare de tip Wagner și forțele separatiste locale. Departe de a acționa într-un mod colectiv, aceste forțe diferite se află într-o competiție acerbă între ele, așa cum arată situația din Soledar, în care grupul Wagner își revendică conducerea în acestă zonă – afirmație care a fost negata de către guvernul rus.

Promovarea lui Gerasimov face posibilă restabilirea supremației autorității Ministerului Apărării și a funcției, care este puternic criticată de grupurile de naționaliști ce se exprimă pe rețelele sociale rusești și încurajate de Prigozhine, șeful grupului Wagner și Kadyrov, şeful forţelor cecene. Sarcina este delicată, deoarece Gerasimov este considerat responsabil pentru eșecurile armatei ruse din Ucraina de către aceaste forțe naționaliste.

Deocamdată pare greu de știut ce direcție strategică va lua acțiunea Rusiei în următoarele săptămâni. Numirea lui Gerasimov evidențiază tensiunile și rivalitățile dintre diferitele „partide” politice și militare, împotriva cărora Kremlinul intenționează întotdeauna să aibă ultimul cuvânt.

Etichete: Rusia | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading