UE cedează în bătălia cerealelor permițând celor 5 state membre afectate să interzică temporar importurile

by | 5 May 2023 | Economie

Comisia Europeană a permis ca cinci state membre să poată interzice temporar importurile de cereale din Ucraina, în urma plângerilor părților interesate, potrivit cărora produsul mai ieftin inundă piețele interne și falimentează fermierii locali.

Într-un comunicat de presă, executivul UE a anunțat că adoptă „măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina” în primul semn de sprijin neclintit pentru țara devastată de război pentru a liniști guvernele naționale ale statelor membre. .

Cele cinci state membre autorizate să impună interdicții asupra produselor ucrainene sunt Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Interdicția se aplică numai grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea soarelui produse în Ucraina. Va intra în vigoare imediat și va dura până pe 5 iunie.

Uniunea Europeană și-a ridicat tarifele de import la cereale ucrainene anul trecut, după ce forțele ruse au obstrucționat rute cheie de export prin porturile Ucrainei de la Marea Neagră. A stabilit căi de solidaritate prin statele membre UE limitrofe pentru a se asigura că Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, își poate exporta în continuare produsele în țările care au cea mai mare nevoie.

Mișcarea a avut însă consecințe iar țări precum Polonia și Ungaria au acționat unilateral luna trecută pentru a bloca importurile, spre furia Ucrainei și inițial a Comisiei Europene.

Unele sindicate agrare din țările afectate au organizat proteste de-a lungul graniței cu Ucraina, în încercarea de a perturba importul de cereale mai ieftine, fermierii locali indignați că produsele, care trebuiau să fie destinate exclusiv reexportului, își găseau drumul în interiorul UE.

Comisia Europeană, care a condamnat inițial abordarea de unele state membre, a început curând să dea înapoi și a oferit un pachet de sprijin financiar în valoare de 100 de milioane de euro pentru a compensa fermierii afectați de criză.

Acum pare să fie în acord cu guvernele naționale preocupate și riscă furia guvernului ucrainean, care a criticat acțiunea unilaterală întreprinsă de statele membre UE săptămâna trecută, calificând-o drept „categoric inacceptabilă”.

„Există temeiuri legale complete pentru reluarea imediată a exporturilor de bunuri agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și continuarea exporturilor nestingherite către alte state membre ale UE”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean.

Între timp, un acord intermediat de ONU pentru a permite exportul în siguranță a produselor ucrainene prin portul de la Marea Neagră este de așteptat să fie negociat miercuri, potrivit guvernului ucrainean.

„Discuțiile sunt programate pentru miercuri. Toate părțile (sunt implicate). Sperăm că vor fi rezultate”, a declarat o sursă guvernamentală anonimă pentru agenția de presă Reuters.

Etichete: UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading