Amendă de 3000 de lei pentru parcarea pe trotuar fără a lăsa 1m pentru pietoni

by | 2 Jul 2021 | Economie

Şoferii care obişnuiesc să parcheze pe trotuar se vor gândi, acum, de două ori înainte de a mai face acest lucru. Aceştia riscă să primească amenzi usturătoare, de aproape 3 mii de lei. Iniţiativa legislativă vine cu scopul de a-i ajuta pe pietonii care sunt nevoiţi, de foarte multe ori, să se deplaseze chiar pe carosabil din cauza maşinilor urcate pe trotuar.

Prin propunerea legislativă amintită, care are în vedere modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, este vizată introducerea unor amenzi de mii de lei pentru “nerespectarea interdicției privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, atunci când nu este asigurată lățimea minimă de cel puțin un metru a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor”.

Sancțiunea va fi încadrată, potrivit OUG nr. 195/2002, în clasa a IV-a de sancțiuni, astfel că șoferii care vor încălca aceste reguli vor primi de la 9 la 20 de puncte-amendă și 6 puncte de penalizare.

Deși, în mod normal, conform OUG nr. 195/2002, ”[u]n punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, prin excepție, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021, un punct-amendă are o valoare de 145 lei.

Astfel, la un calcul simplu, rezultă că, dacă acest proiect va fi adoptat, șoferii care nu vor lăsa un metru liber pentru pietoni vor putea primi, anul acesta, o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.

De asemenea, dacă nu luăm în calcul excepția, cum salariul minim brut pe economie a fost stabilit de către Guvern la 2.300 lei, ar însemna că un punct-amendă ar fi, în mod normal, de 230 de lei, adică amenda ar putea varia între 2.070 lei și 4.600 de lei.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading