ANAF: 35 persoane au ascuns 26 milioane lei obținute online, neplătind taxele aferente

by | 22 Dec 2021 | Economie

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să verifice veniturile obținute din activități în mediul online. Astfel, de la începutul anului 2021, a inițiat controale și a constat că 35 de persoane au obținut venituri de aproape 26,33 milioane lei, din postări pe rețelele sociale, pe care au omis să le declare, parțial sau integral.

ANAF spune într-un comunicat miercuri, că „se adaptează evoluției tehnologiei și verifică veniturile obținute din activități specifice mediului online, precum monetizarea publicării de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video (Facebook, YouTube etc.), sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate, precum Google Play Store”.

De la începutul lui 2021, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF au inițiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfășoară astfel de activități.

Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.

Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificată în 2021, este de 2,11 milioane lei.

„Aceasta a fost obținută în perioada 2016-2017 de către o persoană născută în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conținutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisă Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei”, conform ANAF.

Totuși, există și persoane care și-au declarat veniturile obținute din aceste activități.

„De exemplu, o persoană născută în 1985 a obținut în perioada 2020 – 2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei și a depus Declarația Unică, în care a declarat venitul net impozabil obținut în 2020, și a achitat impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente”, potrivit ANAF.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice mediului online pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.

ANAF recomandă tuturor celor care desfășoară, sau intenționează să înceapă, o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading