ANPC controlează la comandă Cora și Auchan, amenințând cu închiderea magazinelor; cauza reală-certificatul verde

by | 2 Nov 2021 | Economie

O situație bizară care generează furie în răndul cumpărătorilor se petrece în aceste zile. Marile companii din retail au cerut să le fie ridicate restricțiile certificatului verde pentru că magazinele sunt goale acum de Black Friday și inainte de Crăciun iar pierderile vor fi drastice. Ca la un semn ANPC a început controale la unele din cele mai vocale și mai importante companii ca să la treacă în banca lor. Vrem să trăim în continuare într-o țară care este condusă prin forță și amenințari, ci controale la comandă, cu decizii bizare, necinstite, haotice, corupte?

Mai mult, Cora a refuzat aplicarea certificatului verde în mall-uri pentru că în afara centrelor comerciale certificatul nu se aplică. Astfel, a organizat fluxuri pietonale de la intrarea in mall până la magazin și chiar a folosit uși auiliare pentru intrarea nevaccinaților.

„Având în vedere statutul de magazin esenţial al hipermarketurilor Cora, ceea ce înseamnă, conform legislaţiei în vigoare, că toţi consumatorii au accesul liber, Cora a organizat culoare şi fluxuri separate de acces pentru persoanele care nu pot prezenta un certificat verde la intrarea în galeriile comerciale.

Mai mult, atragem atenţia că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicţie expresă sau explicaţie privind felul în care se face accesul din galerii în hipermarket. Prin urmare, persoanele care nu pot prezenta un certificat verde vor avea acces în spaţiul hipermarketurilor Cora prin coridoare autonome şi securizate, care nu permit deplasarea către alte spaţii comerciale din incinta galeriilor, astfel cum a rămas prevăzut şi descris în prevederile Legii 55/2020. Atragem atenţia asupra unor confuzii privind definiţia „unităţii alimentare”, noţiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment.

Ultimile modificări explică şi descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităţilor economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autorităţile înţelegând importanţa respectării accesului clienţilor la activitatea alimentară esenţială”, arată reţeaua, într-un comunicat.

Măsuri extreme în cazul Cora

ANPC vrea să închidă 6 luni unele magazine Cora, după ce a descoperit produse expirate, frigidere cu rugină și mucegai, insecte în tăvile de expunere.

Produse expirate, frigidere neigienizate, insecte moarte în tăvile de expunere din vitrine, vitrine frigorifice ruginite sau cu mucegai sunt doar câteva din neregulile descoeprite de inspectorii de la protecția consumatorului în urma unor verificări în 4 magazine Cora din Capitală.

Retailerul Cora afirmă că va rezolva în cel mai scurt timp situațiile descoperite de ANPC, cea mai mare parte dintre acestea fiind deja remediate.

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în data de 29 octombrie 2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) din Regiunea București-Ilfov, coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat o serie de verificări ale modului în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la cele 4 puncte de lucru din această zonă ale S.C. România Hypermarche S.R.L. (Magazinele Cora).

Situație repetată și în cazul Auchan

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a propus închiderea a patru unităţi  și ale companiei Auchan – magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni – pe o perioadă de cel mult şase luni, în urma abaterilor descoperite în urma unor controale desfăşurate luni.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading