ANRE a amendat 24 de companii de energie cu peste 11 milioane de lei pentru manipularea pieței

by | 20 Jul 2022 | Economie

Autoritatea de reglementare în Energie a anunțat, marți, că a amendat 24 participanți la piața angro de energie cu sume totale de 11,19 milioane lei, pentru manipularea pieței. Autoritatea nu a precizat numele companiilor amendate și a transmis, pentru Economedia, că nu le poate dezvălui decât cu acordul companiilor sau dacă primește acordul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.

ANRE transmite că, în perioada 2021 – 2022, a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice și al gazelor naturale.

Ca urmare a acestor acțiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanți la piața angro de energie sancțiuni contravenționale în cuantum total de 11.191.316,39 lei, după cum urmează:

  • pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10.191.316,39 lei unui număr de 22 participanți la piața angro de energie electrică;
  • pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de 1.000.000 lei unui număr de 2 participanți la piața angro de gaze naturale.

Potrivit autorității, sancțiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieței angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantități de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria „tranzacţiilor de spălare tip A – B – A” sau „pre-arranged”.

Ce înseamnă acest lucru? Conform explicațiilor oferite de ANRE pentru Economedia, în acest tip de tranzacții două companii se înțeleg între ele, astfel că una vinde energie celeilalte, iar cealaltă îi vinde energia înapoi la un preț mai mare.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfășurare investigații la un număr de 18 participanți la piața angro de energie suspectați de manipulare de piață (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice și 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând cu data de 25.09.2020, conform prevederilor Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, sancțiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanții la piața angro de energie electrică și gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piața angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading