Arabia Saudită este deschisă la tranzactionarea petrolului cu alte valute decât dolarul american

by | 26 Jan 2023 | Economie

Arabia Saudită este deschisă pentru reglementarea comerțului cu alte valute decât dolarul american, a declarat marți ministrul de finanțe al regatului.

„Nu există probleme în a discuta despre modul în care ne stabilim aranjamentele comerciale, dacă este în dolar american, dacă este euro sau dacă este rial saudit”, a declarat Mohammed Al-Jadaan pentru Bloomberg TV într-un interviu la Davos.

„Nu cred că trebuie să înlăturăm sau excludem orice discuție care va ajuta la îmbunătățirea comerțului din întreaga lume”, a adăugat Al-Jadaan.

Mișcarea vine în timp ce principalul exportator de petrol din lume încearcă să consolideze legături cu parteneri comerciali cheie precum China. Regatul saudit este coloana vertebrală a sistemului petro-dolar, format în anii 1970 și care se bazează pe stabilirea prețurilor exporturilor de țiței în dolari americani.

În timpul vizitei președintelui Chinei Xi Jinping la Riad anul trecut țările au ajuns la un acord pentru a îmbunătăți cooperarea în domeniul politicii energetice și al explorării. În timpul acelei călătorii, Xi a declarat că China va depune eforturi suplimentare pentru a cumpăra mai mult petrol din Orientul Mijlociu și că comerțul va fi decontat în yuani.

„Ne bucurăm de o relație foarte strategică cu China, ne bucurăm de aceeași relație strategică și cu alte națiuni, inclusiv SUA, dorim să o dezvoltăm cu Europa și alte țări care doresc și sunt capabile să lucreze cu noi”, a informat ministrul de finanțe.

În plus, Arabia Saudită colaborează și cu instituții multilaterale pentru a oferi sprijin Pakistanului, Turciei și Egiptului. Acest sprijin face parte din generozitatea regatului față de țările vulnerabile, a adăugat Al-Jadaan.

„Investim masiv în aceste țări și vom continua să căutăm oportunități de investiție”, a declarat Al Jadaan. „Este foarte important să aducem stabilitate.”

Ministrul a informat că țara sa plănuiește să investească 10 miliarde de dolari în Pakistan. Ei au oferit deja un depozit de 3 miliarde de dolari pentru a-și consolida rezervele valutare în 2022. Potrivit raportului, Arabia Saudită explorează în prezent posibilitatea de a crește finanțarea.

„Oferim chiar petrol și derivate pentru a le susține nevoile energetice”, a spus Al Jadaan. „Deci sunt multe eforturi, dar am vrut ca acest lucru să fie realizat.”

Etichete: Arabia Saudită

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading