Armata română achiziționează peste 1000 de blindate ușoare. Cât costă și de unde le cumpărăm

by | 19 Dec 2022 | Economie

Guvernul României a aprobat miercuri, 14 decembrie, o achiziție de echipamente militare de valoare considerabilă în cadrul Fazei I a programului de armament al țării „Vehicule blindate tactice ușoare – ATBTU”.

„Procedura specifică aprobată are ca scop atribuirea unui contract multianual pentru furnizarea a 1.059 ATBTU (Autovehicule tactice blindate de tip uşor) în nouă configurații — o variantă de bază și opt tipuri derivate, necesare pentru înarmarea structurilor Ministerului Apărării Naționale”, a declarat Ministerul Apărarea (MApN) într-un comunicat de presă.

Costul estimat al achiziționării celor 1.059 de vehicule de tip ATBTU este de circa 4,58 miliarde lei (931 milioane euro) fără TVA, care include echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca „material pentru client” în valoare de circa 228 milioane lei fără TVA.

„Fondurile vor fi asigurate pe durata contractului multianual, în limita creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate în acest scop prin legile bugetare anuale pentru Ministerul Apărării Naționale”, a precizat MApN.

Armata Română ar putea alege dintre modele de blidate precum Oshkosh JLTV, Thales Hawkei, General Dynamics Eagle sau Arquus Sherpa. Primul model are probabil șanse mai mari de reușită având în vedere că Oshkosh JLTV a fost ales deja pentru dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS). În urmă cu doi ani, MApN a contractat 130 de blindate direct de la Guvernul SUA pentru a înlocui mai vechile Humvee care au fost considerate depăşite din punct de vedere al protecţiei asigurate militarilor.

Ministerul Apărării a precizat că „este fundamental pentru dezvoltarea capacității de apărare a României introducerea în armament a blindatelor tactice ușoare, de înaltă performanță, pentru care fabricarea unor componente se realizează pe teritoriul României”.

La scurt timp după invazia rusă a Ucrainei, România a anunțat, în mai mulți pași, achiziții care reprezintă o îmbunătățire masivă a capacităților sale militare dar realizate cu costuri mari, neprevăzute anterior.

În iunie, s-a anunțat achiziționarea a 32 de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA din Norvegia la un preț de 388 de milioane de euro, iar în iulie achiziționarea a două submarine de atac diesel-electrice din clasa Scorpène de fabricație franceză. Deși acel al doilea anunț nu a inclus prețul de achiziție, trebuie precizat că submarinele din clasa Scorpène costă aproximativ 500 de milioane de euro pe bucată atunci când sunt noi.

România are în prezent un singur submarin, Delfinul, de fabricație sovietică, clasa Kilo, care a fost achiziționat în 1985 în scopul antrenării navelor de suprafață ale Marinei Române în război antisubmarin, program care a fost suspendat din 1995 din lipsă de finanțare.

Etichete: armament | armată

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading