ASF nu mai vrea plafonarea prețurilor polițelor RCA; Consiliul Concurenței recomanda limitarea costurilor reparațiilor

by | 24 Mar 2023 | Economie

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras proiectul de plafonare a prețurilor polițelor de răspundere civilă auto (RCA), a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„În ceea ce privește proiectul plafonului de preț RCA întocmit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, acesta nu este pe ordinea de zi pentru că a fost retras de ASF”, a spus Cărbunaru.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurări și Reasigurări din România, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România și Sindicatul Patronal al Industriei Asigurărilor din România au reacționat la proiectul de Hotărâre de Guvern privind plafonarea la 6 luni a ratelor primelor de asigurare RCA, respingând proiectul. .

Anterior, au existat speculații că Proiectul de Hotărâre de Guvern privind stabilirea ratelor maxime la RCA va fi aprobat vineri de Guvernul Ciucă pentru a calma lucrurile în scandalul falimentului Euroins, asigurător cu care aproape 2,8 milioane de români au polițe RCA. .

Ministerul Justiției a aprobat joi favorabil proiectul de hotărâre privind înghețarea prețurilor RCA, dar cu multe observații cu privire la riscuri majore de ilegalitate, avertizând că avizul Ministerului de Externe este necesar deoarece există riscul declanșării procedura de încălcare a dreptului comunitar.

Consiliul Concurenței a dat un aviz favorabil pentru stabilirea tarifelor maxime la RCA, dar cu o recomandare: în cele 6 luni de înghețare a prețurilor RCA să existe și un plafon al despăgubirilor aferente prejudiciului material, adică o limitare a costurilor reparațiilor de serviciu.

Autoritatea condusă de Bogdan Chirițoiu a formulat Guvernului următoarea recomandare „considerată a fi o măsură proporțională cu stabilirea tarifelor maxime pentru polițele RCA”: „Pe durata aplicării prevederilor prezentei Hotărâri de Guvern, nivelul despăgubirilor aferente materialelor daunele vor fi stabilite pe baza informațiilor obținute prin intermediul platformelor specializate în evaluarea și administrarea daunelor auto, la momentul evaluării acestora.”

El a susținut că scopul plafonării este de a reduce panica pe piață și de a oferi companiilor timp să-și facă calculele.

„Acum plafonăm pentru a nu avea o explozie de preț și așteptăm ca, în câteva luni, lucrurile să se așeze, să se calmeze și când se încheie perioada de plafonare, să nu avem o explozie de preț”, spuse Chiriţoiu.

Etichete: asigurări

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading