Au fost reluate livrările de gaz prin Nord Stream 1

by | 22 Jul 2022 | Economie

Pe 11 iulie, Rusia a închis conducta Nord Stream 1 pentru o întreținere de rutină. Timp de zece zile, germanii s-au întrebat dacă conducta se va redeschide după ce au fost făcute reparațiile. În dimineața de 21 iulie, Germania a oftat prelung, de ușurare, când au început livrările de gaze.

Klaus Müller, președintele Agenției Federale de Rețea, a comunicat joi dimineață că fluxul de gaz a fost reluat la aproximativ 30% din capacitate – aceeași rată cu care fusese livrat gazul înainte de întreținere.

În timp ce Vladimir Putin a subliniat în mod repetat că Gazprom va continua să livreze gaze în măsura obligațiilor sale contractuale, livrările au avut de suferit recent din cauza unei turbine defecte care a trebuit să fie trimisă în Canada pentru reparații. În timp ce Ucraina a susținut că o returnare a turbinei cu gaz ar reprezenta o eludare a sancțiunilor împotriva Rusiei,

Canada a returnat turbina, după ce Germania a implorat-o să facă acest lucru. Într-un interviu recent, ministrul german de externe Annalena Baerbock a recunoscut că i-a cerut prim-ministrului canadian Justin Trudeau să returneze turbina, deoarece Germania s-ar putea să se confrunte cu „revolte populare” dacă ar rămâne fără gaz.

Spre deosebire de retorica Kremlinului despre respectarea obligațiilor contractuale, politicienii germani au subliniat în mod repetat neîncrederea Rusiei ca partener.

„Moscova nu se ferește să folosească livrările de cereale și energie ca arme”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-o declarație recentă. Kerstin Andrae, directorul Asociației Federale pentru Energie și Gospodărirea Apelor, a concluzionat, de asemenea, că, în ciuda încheierii cu succes a întreținerii programate, Germania nu se mai poate baza pe „livrări durabile și de încredere din Rusia”. Faptul că gazul curge din nou, poate fi considerat doar o „asigurare temporară”.

Germanul Tagesschau a citat-o ​​pe experta în energie Greenpeace Reenie Vietheer, care a avertizat că „nimeni nu ar trebui să-și găsească confort în știrile despre livrările reînnoite de gaz”. Doar „eliminarea folosirii gazului cât mai repede posibil” ar oferi „siguranță față de jocurile de putere ale lui Putin”. Vietheer se așteaptă ca guvernul german să convină asupra „economiilor masive de energie”, de exemplu, prin utilizarea eficientă a pompelor de încălzire, reducerea drastică a producției de materiale plastice și accelerarea procesului de tranziție la energiile regenerabile.

Indiferent de sfaturi, mulți germani vor fi uşuraţi că rezervoarele se umplu din nou. Potrivit Federal Network Agency, nivelurile rezervoarelor de gaz sunt în prezent la 65%, ceea ce poate fi suficient pentru a preveni scenariile cele mai defavorabile. Pe lângă planurile germane de economisire a gazelor, UE ia în considerare o reducere la nivelul UE a consumului de gaz cu 15% în caz de urgență.

Comisia Europeană a cerut, de asemenea, statelor membre ale UE permisiunea de a impune raționalizarea gazelor. Acest lucru ar marca însă o tranziție a puterilor naționale la Bruxelles și a fost întâmpinată cu rezistență de către Polonia și Ungaria. Miniștrii energiei sunt programați să discute despre plan într-o întâlnire pe 26 iulie.

Etichete: energie-gaz

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading