Câți salariați muncesc să plătească o pensie specială de 78.000 lei?

by | 6 Jul 2021 | Economie

Fostul director al Penitenciarului Mioveni, Gheorghe Bălășoiu, a murit săptămâna trecută la vârsta de 73 de ani. Bălășoiu a fost declarat omul cu cea mai mare pensie din România, anul trecut acest venit ridicându-se la suma de 78.000 lei lunar.

Dar discuția de azi nu trebuie să fie despre procurorul comunist director de pușcărie ci despre legile nesimțite făcute pentru umilirea cetățenilor: toate aceste pensii nesimțite sunt încasate de organele de forța: securiști, polițiști, militari, magistrați, parlamentari pâna mai ieri. Aidoma regimului dictaturii Ceaușescu aceste “caste superioare”  și-au croit legi pe măsură prin care sa primească legal bani care de fapt nu li se cuvin. Iar de câțiva ani suntem spectatori fără voie la prefăcătoria eliminării pensiilor speciale de către toți actorii puterii: Parlament, Guvern, Președinte, Curte Constituțională.

Număr de salariați cu salariu minim necesar să acopere o pensie specială de 78.000 lei:

  • Salariu brut: 2300;
  • Contribuție asigurări sociale (25%): 575
  • Nr. persoane necesar 136

Număr de salariați cu salariu mediu necesar să acopere o pensie specială de 78.000 lei:

  • Salariu brut: 5380;
  • Contribuție asigurări sociale (25%): 1345
  • Nr. persoane necesar 58

Gheorghe Bălășoiu a lucrat în magistratură, apoi a fost şef al Penitenciarului Colibaşi. În 2005, înainte de a ieşi la pensie, Bălăşoiu a fost încadrat ca procuror, el stând la Curtea de Apel Piteşti doar două săptămâni. Pentru ca venitul pentru ultima lună de muncă să fie cât mai mare, în anul 2005, Gheorghe Bălășoiu a renunţat la concediul de odihnă din ultimul an şi a avut foarte multe deplasări în interes de serviciu. Banii pentru deplasări şi concediu s-au adunat la salariul din ultima lună, luat în calcul pentru stabilirea pensiei. Aşa a ajuns ca în anul 2017 la suma de peste 34.000 de lei. Ulterior, pensia a crescut aproape anual, ajungând anul acesta în jur de 78.000 lei, așa cum anunța Ministrul Muncii, Raluca Turcan, în luna ianuarie a acestui an.

Etichete: pensii speciale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading