Ce ar putea cumpăra Guvernul daca IT-iştii şi-ar plăti impozitul pe venit

by | 24 Mar 2021 | Economie

PNL şi-a exprimat din nou interesul față de scutirile de la plata impozitului pe venit de care beneficiaza IT-iştii romani, deputatul Florin Roman solicitând Ministerului de Finanțe datele la zi.

Ministerul de Finanțe a transmis datele (vezi pdf) pentru luna ianuarie 2021: 67.038 salariati IT beneficiau de reducerea impozitului pe venit, in valoare de circa 75 miliane lei, lunar.

Interesul deputatului PNL pentru scutirile de impozit acordate IT-iştilor nu este nou; s-au exprimat anterior împotriva acestei facilităţi. În iunie 2019, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit.

“Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. … Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”

Pe scurt:

  • Scutirea angajaţilor din IT dateaza din 2004
  • Numărul din prezent al IT-iştilor este de 10 ori mai mare
  • Dacă ar fi impozitaţi, lunar s-ar colecta 75 milioane de lei, deci 900 milioane anual.
  • În 2020, cele mai mari salarii au fost câştigate de angajaţii din IT

Putem trage concluzia că în aceste vremuri grele, de criză, pensiile prea mici nu au fost mărite pentru 5 milioane de pensionari, alocațiile nu au fost mărite conform legii în vigoare, salariații cu salarii mici au plătit taxe și impozite dar salariații cu cele mai mari salarii nu plătesc impozit pe venit, de 17 ani.

Poate sunteți curioși să aflați ce putem face cu suma de 900 milioane lei (anual) care s-ar colecta de la IT – iști dacă și -ar plăti impozitul pe venit:

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading