Celui mai mare producător de petrol din Rusia îi cresc profiturile în ciuda sancțiunilor

by | 16 Sep 2022 | Economie

Cel mai mare producător de petrol al Rusiei, Rosneft, deținut de stat, a raportat joi o creștere cu 13% a venitului net din prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, lăudându-se cu o eficiență sporită în ciuda sancțiunilor occidentale în urma invaziei Ucrainei.

Profitul net al lui Rosneft a crescut la 7,2 miliarde de dolari (432 de miliarde de ruble rusești) în prima jumătate a anului 2022.

Producția de petrol și gaze a companiei a crescut cu 1,5%, până la 4,85 milioane de barili echivalent petrol pe zi, comparativ cu aceleași active pe care le deținea anul trecut, excluzând activele cedate în 2021.

„În primul semestru al anului 2022, Rosneft a fost supus unei presiuni fără precedent de factori externi și sancțiuni ilegale. Cu toate acestea, datorită eficienței operaționale ridicate și deciziilor de management adecvate, am putut să asigurăm continuitatea afacerii și să demonstrăm rezultate stabile”, a declarat într-o președintele Consiliului de administrație a Rosneft și directorul executiv Igor Sechin – un aliat de lungă durată al lui Putin.

„Rezultatele financiare din primul semestru 2022 formează o bază solidă pentru plata dividendelor intermediare și o creștere suplimentară a plăților totale pentru 2022”, a adăugat Sechin.

În timp ce producția și exporturile rusești au dovedit rezistență, analiștii și agențiile de rating se așteaptă la o scădere profundă a aprovizionării cu petrol rusesc a pieții mondiale în doar câteva luni. Piața mondială de petrol va trebui să se pregătească pentru o pierdere de 2,4 milioane de barili pe zi când va intra în vigoare embargoul UE, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (IEA) în Raportul său privind piața petrolului la începutul acestei săptămâni.  Un milion de bpd de produse și 1,4 milioane de bpd de țiței vor trebui să-și găsească clienți noi, ceea ce ar putea duce la scăderi mai profunde ale exporturilor și producției de petrol rusesc.

Nu numai Rosneft s-a lăudat cu profituri și venituri mai mari în acest an. Se estimează că gigantul rus al gazelor, Gazprom și-a dublat veniturile din export, în ciuda faptului că a livrat cu 43% mai puțin gaz natural în Europa.

Etichete: petrol

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading