Centralele de apartament ar putea fi taxate pentru emisiile de CO2 în viitor – Asociația Energia Inteligentă

by | 28 Jun 2021 | Economie

Sistemele de încălzire centrală, teoretic, cele mai eficiente sisteme de încălzire a imobilelor, au eșuat în România datorită managementului defectuos asupra acestora, astfel din 330 de localități cu sisteme de încălzire centrală în anul 1990 (peste 3,5 milioane de locuinte), astăzi mai există astfel de sisteme, doar în 37 de localități (cca 1,2 milioane de locuinte), majoritatea dintre acestora fiind incapabile tehnic să mai asigure necesarul de apă caldă și căldură. Alternativa firească și unică, în ultimii 30 de ani la aceste sisteme au fost centralele de apartament pe gaze.

Politicile Publice din ultimii 20 de ani din România, au fost de direcționare a populației spre utilizare a gazelor naturale, atât pentru a substitui încălzirea centralizată, cât și pentru a substitui masa lemnoasă. Nu mai puțin de Politicile Prezente care ”aproape forțează” oamenii să și instaleze gaze.

Dar dacă oamenii își instalează gaze ce să și monteze? Sobe și boilere? Este normal ca singura alternativă pentru un imobil, care prezintă randamente ridicate și costuri mai reduse, dintre toate echipamentele care funcționează cu gaze, să fie centrale individuale pe gaze.

Și atunci se pune întrebarea Când procedăm corect? Când îi îndemnăm pe oameni să-și instaleze gaze gratis? sau Când le spunem că le vom interzice montarea centralelor pe gaze?

În același timp trebuie să fim conștienți că și centralele individuale pe gaze poluează. Acestea poluează chiar mai mult decât o centrală comună, cu tehnologie actuală, pentru mai mulți consumatori. Exemplificând pentru un bloc cu 6 scări și 10 etaje, costurile cu centralele individuale sunt mai mari cu până la 25% față de costurile cu o centrală comună. De asemenea, pentru același exemplu, emisiile de CO2 sunt mai ridicate prin folosirea centralelor individuale decât prin folosirea unei centrale de bloc.

Un alt element care trebuie să l avem în vedere este faptul că la momentul de față nu se percep taxe de CO2 pentru centralele individuale. Acestea nu au fost prevăzute, având în vedere că prețul mic al certificatelor. Până nu de mult certificatele de CO2 aveau un preț de 2-3 euro/t CO2, ceea ce ar fi dus la un cost mic pentru consumator casnic și s-a putut neglija. În momemtul de față, la un cost de 55 euro/t CO2, nu cred că se va mai neglija mult timp aplicarea unitară a taxării emisiilor de CO2 (consumatorii de energie termică produsă în CET-uri plătesc taxe pe CO2, iar consumatorul de energie termică produsă individual în centrale proprii nu plătește taxe pe CO2, deși în unele cazuri emisiile de CO2 ale celor din urmă sunt mai mari decât în cazul producerii energiei termice în regim centralizat). Estimăm că în prezent costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica și acestora taxa pe CO2 ar ajunge la cca. 825 lei/an.

O altă discuție, este legată de emisiile de noxe ale centralelor montate în apartamente, cu coșuri de fum individuale. Există studii care arată că aceste emisii pot să ajungă în apartamentele alăturate și recomandă construcția unor coșuri de fum care să disperseze emisiile și să evite total posibilitatea acestora să ajungă în interiorul locuințelor. Este o problemă care trebui de asemenea tranșată de autorități. Costul suplimentar pe care l-ar achita un consumator casnic cu centrală termică de apartament dacă s-ar aplica obligativitatea de a-și construi și asigura mentenanța coșurilor ar ajunge până la 250 lei/an.

Consider că interzicerea montării centralelor termice nu este o opțiune (poate fi cel mult o opțiune pentru clădirile noi), în schimb apreciez că în timp Grean Dealul, Taxonomia etc., vor aduce costuri suplimentare pentru consumatorii casnici cu centrale termice, datorate emisiilor de CO2 și a noilor standarde de construcție și montaj.

În viitor, odată cu ”oficializarea” tuturor costurilor care asigură echitabilitatea la nivelul consumatorului final indiferent de forma de energie și soluția tehnică folosită de consumatorul casnic, utilizarea centralelor termice individuale v-a fi mai scumpă decât alte soluții și forme de energie.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading