Cîțu anunță măsuri neliberale pentru contracararea capitalismului sălbatic din piața de energie

by | 20 Aug 2021 | Economie

Piața de energie pare pur și simplu că a luat-o razna cu o creștere de 25% de la începutul anului, de la liberalizarea completă. Statul ar putea suporta o parte din factura la energie electrică a românilor în această iarnă, în care există riscul unor creșteri suplimentare de prețuri. Se pare că Florin Cîțu admite că măsurile liberale nu funcționează în capitalismul sălbatic care face ca prețurile să fie împinse abrupt în sus de jucătorii din piața de energie electrică și gaz, la fel ca în piată de petrol.

„Este un risc real să avem o creștere a prețurilor la iarnă”, a spus Cîțu, la TVR.

“Pentru termen mediu şi lung soluţiile sunt investiţiile. Nu există altă soluţie. Dacă vrem să rezolvăm problema producţiei de energie şi să nu avem aceste fluctuaţii ale pieţei ai nevoie de o capacitate de producţie internă mai mare. (…) În plus, trebuie să creştem şi conectivitatea, pentru că şi aici ajută, sunt ţări în UE care au energie, la un moment dat, mai ieftină şi putem să importăm de acolo mai ieftin”, a mai spus Florin Cîţu.

Prima soluție, a precizat el, este grăbirea adoptării legii consumatorului vulnerabil, care să se aplice începând din ianuarie 2022.

A doua, care ar fi valabilă doar pentru această iarnă este „să compensăm o parte din factură de la bugetul de stat”, a adăugat Cîțu. Pentru această compensare se va ține cont de o „limită a venitului” consumatorului, a spus el.  Premierul a susținut că pentru această măsură sunt bani la buget.

Apreciez că acest lucru nu se va materializa pentru că:

  • statul câștigă enorm din facturile de energie și nu are interes să le micșoreze;
  • nu se pot controla rapid veniturile pentru care statul ar acoperi parțial factura; va trebuie sa ofere tuturor acestaă reducere și atunci iar “salvăm” bogații, nu săracii;
  • furnizorii vor crește și mai mult prețurile pentru că statul va fi acolo să acopere o parte din preț (ca la scăderea TVA la alimente, când prețurile nu au scăzut deloc, ba chiar și-au urmat cursul ascendent).

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading