Comisia Europeană a propus un pachet de asistență financiară pentru Ucraina de 1,5 miliarde de euro pe lună pentru anul viitor

by | 8 Nov 2022 | Economie

Von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană va continua să sprijine financiar Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.

Comisia Europeană a propus un pachet de asistență financiară de 1,5 miliarde de euro pe lună, până la un maxim de 18 miliarde de euro, pentru a acoperi nevoile de finanțare ale Ucrainei în 2023, conform declarației președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Prezentând duminică detaliile unei conversații telefonice între von der Leyen și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, executivul UE a anunțat că sprijinul financiar pentru Ucraina este esențial pentru a asigura finanțarea previzibilă și regulată a sarcinilor statului.

Comisia a spus că asistența, sub formă de împrumuturi pe termen lung extrem de concesionale, nu va acoperi doar costurile cu dobânzile, ci va ajuta și reformele Ucrainei și calea acesteia către aderarea la UE.

Pachetul financiar al UE ar trebui completat de sprijinul altor donatori, se arată în declarația Comisiei.

O propunere pentru pachetul de ajutor va fi prezentată de Comisia UE încă de săptămâna viitoare.

În timpul convorbirii telefonice, von der Leyen a confirmat că UE va continua să ofere asistență umanitară imediată Ucrainei, în special în timpul iernii. Ea a reiterat, de asemenea, angajamentul UE de a sprijini Ucraina atâta timp cât țara e distrusă de război are nevoie de ajutor.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra importanței menținerii exporturilor de cereale ale Ucrainei și asupra sprijinirii eforturilor ONU de a restabili coridorul de securitate pentru transportul cerealelor în cadrul Inițiativei Mării Negre. Ei au convenit asupra necesității de a înăspri sancțiunile UE împotriva Rusiei și au făcut schimb de opinii cu privire la modul în care UE ar trebui să reacționeze la rolul negativ al Iranului în sprijinirea agresiunii ruse în Ucraina, a declarat Comisia Europeană.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading