Concediul din această vară, cel mai scump din ultimul deceniu, indiferent de destinație

by | 8 Jun 2022 | Economie

Ridicarea restricțiilor stimulează turismul în întreaga lume. În România, sosirile de vizitatori străini au crescut în aprilie 2022 cu 189% față de anul trecut, la aproape un milion de persoane, conform Institutului Național de Statistică. Între timp, numărul românilor care părăsesc țara a crescut cu 137% la 1,4 milioane de oameni.

Vara lui 2022 ar putea semnala accelerarea redresării turismului, dar din cauza inflației ridicate și a cererii mari ar putea fi cea mai scumpă vacanță din ultimul deceniu, potrivit lui Bogdan Maioreanu, analist eToro.

Potrivit unuia dintre operatorii de turism germani, destinațiile de vacanță de vară cu cea mai rapidă creștere în prezent sunt Turcia, unde numărul clienților care zboară către Antalya a crescut cu 480% față de 2019, urmată de Mallorca (+140%) și Grecia (+74). %). Operatorii de turism subliniază capacitatea limitată de rezervare în destinații populare. Acestea ar putea atinge limitele de capacitate în această vară din cauza unui amestec de factori post-pandemie.

Mai este Grecia o destinație de vacanță accesibilă?

Grecia este și o destinație populară pentru turiștii români. Dar vacanța de anul acesta ar putea fi mai scumpă decât vara trecută. Ratele de rezervare individuale pentru hoteluri sunt de așteptat să crească în această vară cu 10-15%, a declarat Grigoris Tasios, președintele Federației Hotelierelor Elene (POX). Creșterea prețurilor la energie și la produse vor avea un impact asupra costurilor hoteliere cu 25%, o creștere pe care nu o pot absorbi pe deplin.

Vacanța va fi mai scumpă și pentru că prețurile la alimente au crescut deja. Turiștii din Grecia văd deja souvlaki cu 30% mai scumpe. Mâncarea clasică de carne la grătar la frigărui învelite în turtă cu salată și tzatziki – iaurt cu usturoi cu castraveți – costă acum 3,30 euro în medie în Atena și în împrejurimi. Prețurile ingredientelor principale, inclusiv carnea, legumele, pâinea și uleiul de floarea soarelui au crescut. Uniunea de grătare și restaurante din Atena a declarat pentru Reuters că prețul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina cu 125% și facturile la electricitate cu peste 100%. Alimentele au crescut mai mult decât rata inflației de 10,2%, cea mai mare din ultimii 28 de ani.

Vacanța de vară de anul acesta, pe lângă faptul că este costisitoare, s-ar putea să nu fie nici prea confortabilă. Lupta pentru a rupe dependența energetică de Rusia este aceea de a vedea țările europene impun reguli de aer condiționat. Guvernul elen discută un plan care presupune măsuri de reducere a consumului de energie electrică și a călătoriilor. Grecia ia, de asemenea, măsuri care includ economii de energie la nivel preventiv. Acesta va urma modelul Italiei și Spaniei, limitând utilizarea inutilă a aparatelor de aer condiționat care trebuie reglate la 26 până la 27 de grade Celsius vara precum și funcționarea luminilor și a aparatelor electrice din clădirile publice. În scenariul extrem, în special în vârful sezonului turistic, ar fi introduse întreruperi de curent planificate în zilele lucrătoare.

Clasată pe locul 14 în topul european al celor mai scumpe țări de vizitat, Grecia rămâne în urma Elveției pe locul 2, Franța pe locul 3, Italia pe locul 11 ​​și puțin înaintea Spaniei pe locul 16. Turcia este pe locul 41, în spatele României, care se află la 34. Asta arată că vacanța de vară din acest an ar putea fi o provocare pentru bugetul nostru, indiferent unde mergem.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading