Contrapondere la vestul condus de SUA: se va tripla numărul membrilor BRICS?

by | 15 Dec 2022 | Economie

Comunitatea de state BRICS are un mare atracție pentru țările emergente din întreaga lume: țări care doresc să-și reducă dependențele de țările industrializate occidentale care sunt sub conducerea Washingtonului. Comunitatea BRICS s-ar putea tripla în curând.

Grupul RIC (Rusia, India și China) a devenit în cele din urmă BRIC (plus Brazilia) și apoi BRICS (plus Africa de Sud). O comunitate de state care încearcă să promoveze cooperarea economică și financiară între ele. Între timp deja cu planuri de a crea o monedă comună (similar cu drepturile speciale de tragere ale Fondului Monetar Internațional, dar mult mai de anvergură). O nouă monedă de tranzacționare care permite comerțul bilateral fără a utiliza dolarul american și care sa nu poată fi folosită ca monedă de schimb de către Washington sau Bruxelles.

Ambițiile acestui grup de state le fac interesante și pentru alte țări. State precum Turcia, Arabia Saudită, Iran și Egipt, printre alte țări, și-au exprimat deja interesul pentru aderarea la un „BRICS+”. Guvernele acestor țări văd o reducere a dependenței de „valorile occidentale” și o mai mare cooperare economică între ele ca fiind extrem de pozitive. La urma urmei, unii dintre ei se confruntă cu presiuni politice, financiare și economice (inclusiv sancțiuni) din partea Occidentului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a subliniat că actualul mediu politic din Uniunea Europeană (UE) este umilitor pentru multe statele europene. Potrivit acestuia, având în vedere politica colectivă a Occidentului, Rusia nu mai este interesată să se angajeze cu el. Pe fondul slăbiciunii UE, organizații precum BRICS devin o alternativă, scrie ziarul Vedomosti . „Avem parteneri adevărați – BRICS, SCO, EAEU și CSTO, indiferent de ce se scrie despre ei”, a spus Lavrov. Înalt diplomatul a explicat că structura RIC (Rusia, India, China) „a dat naștere celor cinci BRICS, care primesc în prezent o atenție enormă”.Mai multe state sunt pregătite pentru aderarea cu drepturi depline, iar cele cinci ar putea crește până la aproximativ 15-17 țări, a adăugat Lavrov.

O astfel de extindere ar crește contraponderea geopolitică și economică globală față de Occidentul condus de SUA și ar reduce dependențele și riscul de sancțiuni pentru statele în cauză.

Etichete: BRICS

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading