Datoria publică s-a dublat în ultimii 5 ani! Cine s-a împrumutat mai mult, PSD sau PNL-USR-Plus?

by | 29 Mar 2021 | Economie

Datoria publică a crescut fulminant în ultimii 5 ani ajungând la un nivel aproape dublu față de finalul anului 2016. În tot acest timp, partidele s-au acuzat reciproc că s-au împrumutat fără limite atuci când s-au aflat la guvernare, îndatorând generațiile viitoare pentru a-și satisface anumite interese electorale de moment.

Dar care dintre cele două tabere politice s-a împrumutat mai mult în perioada în care a fost la guvernare? Situația se prezintă în felul următor:

La 31 decembrie 2016, PSD preia de la Guvernul Cioloș o datorie 286 miliarde lei, reprezentând 37,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

În cei 2 ani și 10 luni în care a guvernat, PSD a continuat să crească volumul datoriei guvernamentale, ponderea acesteia în PIB a scăzut, ca urmare a creșterii economice. Astfel la 31 octombrie 2019 când PSD a fost scos de la guvernare, datoria publică era de 364,9 miliarde lei, dar cu o pondere în PIB de 34,8%. Deci guvernarea PSD a adăugat aproape 79 de miliarde de lei datoriei publice, dar în urma creșterii PIB, datoria a SCĂZUT ca pondere cu 2,8% din PIB.

După preluarea guvernării de către PNL și până în prezent, împrumuturile contractate de Guvern s-au făcut sub comanda actualului premier Florin Cîțu. În momentul de față, volumul datoriei publice a ajuns la 503,6 miliarde lei, dar a crescut și ponderea sa în PIB la 47,8%. Deci într-un an și 5 luni, Cîțu s-a împrumutat cu 138 de miliarde lei, aproape dublu față de creșterea datoriei în timpul guvernării PSD. Ca pondere în PIB, cu Florin Cîțu la cârma finanțelor, datoria a crescut 13 puncte procentuale.

Etichete: PNL

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading