Importurile României de gaz rusesc de la Gazprom în primele opt luni ale acestui an au crescut cu 344% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit anunțului companiei ruse, citat de Rador.

Exporturile Gazprom au crescut cu 19,4%, până la 131,3 miliarde de metri cubi, a anunțat compania, adăugând că iarna trecută, cererea de gaze naturale a crescut în Rusia și Europa.

Cea mai mare creștere a exporturilor către o țară europeană a fost către România, urmată de cele către Turcia (173,6%), Serbia (123,9%) și Germania (39,3%).


Creșterea importurilor României vine pe fondul unei scăderi a producției interne. Deși România are un câmp important de gaz în Marea Neagră, extracția este blocată din cauza lipsei unui cadru legislativ cerut de companiile care dețin licența. Legea actuală care reglementează producția de gaze offshore, promovată de PSD, a fost respinsă de companii. Guvernele Orban și Cîțu au promis în repetate rânduri să modifice legea, dar până în prezent nu există un proiect legislativ.