DNA anchetează de ce România a comandat 120 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID

by | 23 Sep 2021 | Economie

DNA a anunțat că a fost înregistrat un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID, de la declanșarea pandemiei și până în prezent, iar urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și că este verificat fiecare contract pentru achiziția de vaccin.

Fostul vicepremier Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, spune că România a cumpărat mai mult decât necesarul teoretic de vaccinuri anti-Covid-19 pentru populație, iar decizia privind cantitatea de vaccinuri achiziționată a aparținut exclusiv șefului Guvernului, Ministerul Sănătății nefiind deloc consultat.

Vlad Voiculescu consideră “binevenită” ancheta DNA: Prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe vaccinuri decât orice țară din Europa.

România a primit până acum 18.522.449 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români. Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități.

Procedura de achiziție a vaccinului anti-COVID

  • Statele membre indică, în primele etape ale procesului de negociere cu o companie, dacă sunt interesate de un anumit vaccin și ce cantitate ar dori să cumpere.
  • De îndată ce se încheie contractul, vaccinurile sunt alocate în conformitate cu o cheie de distribuire, în funcție de mărimea populației. Prin urmare, statele membre primesc vaccinuri în aceleași condiții – în mod proporțional și la același preț.
  • Cantitățile de vaccinuri distribuite statelor membre pot fi ajustate în funcție de nevoile acestora. De exemplu, un stat membru poate decide să nu achiziționeze doze suplimentare de vaccin în cadrul opțiunilor negociate; în acest caz, alte state membre pot prelua opțiunile respective și pot cumpăra mai multe doze din vaccinul respectiv.

Etichete: DNA

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading