Europa în alertă maximă pentru aprovizionarea cu gaz

by | 22 Jun 2022 | Economie

Riscul de raționalizare a gazelor pentru industrii și o nouă creștere a facturilor la energie pentru consumatorii din Europa a devenit și mai mare, pe măsură ce UE a escaladat conflictul cu Rusia, cea din urma reducând aprovizionarea către clienții majori.

Livrarea semnificativ mai scăzută din Rusia de săptămâna trecută și viitoarea întreținere anuală la Nord Stream, care va opri complet livrările prin conductă timp de două săptămâni în iulie, lăsa Europa decoperită, incapabilă de realizarea stocurilor de gaz la nivel adecvat înainte de iarnă.

Este o cursă contra cronometru pentru a umple spațiul de stocare la 80% chiar și cu livrările normale din Rusia, dar acum va fi mult mai greu odată ce aprovizionarea va încetini, cel puțin, în următoarele săptămâni.

Războiul gazului dintre Rusia și Europa a făcut ca prețurile de referință europene să crească cu 50% în doar o săptămână determinând guvernele europene să ia în considerare măsuri de economisire și trecerea la energia electrică produsă din cărbune.

Fluxurile reduse din Rusia și oprirea terminalului de export Freeport LNG din SUA, care se așteaptă să revină la operațiuni complete până la sfârșitul acestui an, au evidențiat poziția vulnerabilă a Europei în achiziționarea de gaze și umplerea la timp a depozitelor de stocare pentru a preveni o iarnă plină de raționalizări.

„Produsul nostru, regulile noastre”.

Rusia susține că reducerea aprovizionării cu gaz se datorează „motivelor tehnice”, o turbină reparată în Canada nu a putut fi returnată la timp din cauza sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Liderii europeni, inclusiv prim-miniștrii Germaniei și Italiei – cei mai importanți clienți ai Rusiei și cei mai puternic afectați de reducerile în aprovizionarea cu gaze – au spus că mișcarea Rusiei de a reduce livrările a fost o decizie politică, iar „motivele tehnice” sunt „minciuni”.

Europa nu a trebuit să aștepte mult un răspuns din partea Rusiei

“Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat”, a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, săptămâna trecută despre furnizarea de gaze către Europa.

Acest mesaj s-a adăugat îngrijorărilor existente că Europa nu se poate baza pe aprovizionarea Rusiei pentru a-și umple depozitele de gaz la timp pentru iarna viitoare, iar guvernele au început să anunțe măsuri pentru conservarea energiei și a gazului în această vară.

Alertă maximă pentru aprovizionarea cu gaz în UE

Europa este în “alertă maximă” pentru furnizarea de gaze în iarna viitoare, a declarat săptămâna trecută Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

„Recentele întreruperi ale aprovizionării cu gaze naturale, în special din Rusia reduc drastic fluxurile către țările UE, urmănd să elimine aproximativ 35 de miliarde de metri cubi de gaz de pe piață în acest an, ridicând mari provocări. Aceasta este o alertă roșie pentru UE pentru iarna viitoare”, a scris Birol pe Twitter vineri.

Rusia nu numai că reduce aprovizionarea prin Nord Stream, ci și refuză să se angajeze la capacitate suplimentară prin Ucraina. În cadrul unei licitații, Gazprom nu a rezervat capacitate suplimentară pentru a transporta gaz în Europa prin Ucraina în iulie, potrivit Bloomberg. Ca urmare, aprovizionarea cu gaz către Europa din Rusia va fi scăzută pentru o perioadă prelungită și ar putea scădea și mai mult dacă Moscova decide să marească limitele livrărilor.

Întoarcerea la Cărbune

Confruntată cu aprovizionarea scăzută din Rusiei, Europa se îndreaptă către generarea de energie pe bază de cărbune în efortul de a înlocui gazul.

Statele membre UE trebuie acum să atingă un nivel minim de stocare a gazelor de 80% până la 1 noiembrie, pentru a se proteja împotriva eventualelor întreruperi ale furnizării. În 2023, ținta va fi ridicată la 90% stocare completă de gaz până la 1 noiembrie.

Începând cu 20 iunie, stocarea de gaze în UE era de aproape de 55%, Germania-  58% și Italia – 55%, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.

Germania se va baza mai mult pe generarea de energie electrică din cărbune pentru a economisi gaz și pentru a-și umple depozitul de gaz până la iarnă, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, în acest weekend.

Austria intenționează să transforme o centrală pe gaz intr-una pe cărbune, în timp ce Țările de Jos urmează să-și modifice restricțiile actuale privind centralele pe cărbune.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading