Fabrică germană de îngrășăminte stopează producția din cauza creșterii prețului la gaze

by | 7 Sep 2022 | Economie

Criza energetică europeană își continuă avântul în peisajul industrial. Pentru fabrica de azot SKW din Piesteritz, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte și AdBlue (lichid care reduce poluarea aerului) din Germania, prețurile ridicate ale energiei au făcut ca producția să nu fie fezabilă din punct de vedere economic. Potrivit unui purtător de cuvânt al fabricii, o lună de producție ar crea pierderi mai mari decât profiturile din anul precedent. Politicienii locali și regionali îl imploră pe cancelarul federal Olaf Scholz să acționeze.

Situația de la fabrica din Piesteritz era deja precară de mult timp. Oficialii se așteptau ca producția să fie oprită în octombrie, dar având în vedere noua taxă germană pe gaz în combinație cu prețurile extrem de mari la energie ar duce la costuri de 30 de milioane de euro doar la gaze (o sumă pe care fabrica nu și-o poate permite). Dar realitatea a facut ca fabrica să fie închisa mai devreme; producția s-a oprit complet și dacă nimic nu se schimbă angajații vor fi trimiși în șomaj.

O astfel de oprire a producției poate avea efecte dezastruoase nu numai asupra agriculturii – deficitul de îngrășăminte ar crește riscul de eșec al recoltei – ci și asupra lanțurilor de aprovizionare de transport deja tensionate, deoarece AdBlue este o componentă cheie în menținerea camioanelor moderne cu motorină pe străzi. Solventul este necesar pentru tratarea gazelor de eșapament pentru a îndeplini standardele ecologice impuse camioanelor diesel.

Ministrul Economiei din regiunea Saxonia-Anhalt, Sven Schulze de la CDU, este în contact regulat cu proprietarul fabricii pledând pentru sprijin federal din partea guvernului – până acum fără rezultat. Thomas Brockmeier de la Camera de Comerț și Industrie din Saxonia-Anhalt s-a referit la taxa pe gaz drept „lovitura mortală” pentru fabricile mari consumatoare de energie, cum ar fi SKW Piesteritz. Într-o scrisoare către cancelarul Olaf Scholz, co-semnată de Christian Tylsch de la CDU și primarul Wittenberg Torsten Zugehör (independent), autorii avertizează asupra „iminentei opriri a Republicii Federale”. Până acum nu a existat nicio reacție oficială din partea guvernului.

Etichete: Germania

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading