Falimentul de răsunet al unei bănci americane de investiții în tehnologia climatică

by | 14 Mar 2023 | Economie

Statele Unite au asistat vineri la cel mai mare faliment bancar din 2008, banca climatică Silicon Valley Bank rămânând fără numerar fiind preluată de Federal Deposit Insurance Corporation.

Fidela numelui său, banca a fost esențială pentru ecosistemul tehnologic și pentru economia Californiei de Nord finanțând jumătate din startup-urile din domeniu.

Ce e mai intereant este faptul că Silicon Valley Bank a susținut cu precădere sectorul tehnologiei climatice.

Silicon Valley Bank a servit ca bancă pentru zeci de companii din domeniul climei și al tehnologiei energetice, care își desfășurau operațiunile și pentru care acordau împrumuturi de miliarde de dolari  proiecte la scară largă.

Site-ul web al băncii s-a lăudat cu sprijinul special pentru companiile solare, de energie pe hidrogen și de stocare a energiei. A oferit peste jumătate de miliard de dolari în credit către Sunrun, cea mai mare companie solară pentru zona rezidențială din țară.

Mai mult de 60% din finanțarea afacerilor solare la nivel național a implicat SVB într-o anumită măsură, a susținut banca pe site-ul său.

Banca a publicat rapoarte anuale cu influență în piață cu privire la sectorul tehnologiei climatice și a sponsorizat evenimente pentru investitori în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv unul la Lake Tahoe Ritz Carlton, chiar la începutul lui martie.

Problemele recente ale băncii au fost legate și de finanțarea tehnologiei climatice sau de creditarea pentru startup-uri – au rezultat din lipsa sa largă de diversificare, departe de sectorul startup-urilor și de economia californiană. În plus companiile de tehnologie în fază de început sunt investiții foarte riscante, multe dintre ele nu mai ajung în anul 2 de afaceri.

În 2020 și 2021, clienții băncii au avut mai mult numerar decât oricând iar banca a ales să cumpere obligațiuni și alte titluri pentru a câștiga un randament mai mare la depozite. Dar în ultimele luni, pe măsură ce startup-urile și sectorul tehnologic s-au confruntat cu o economie precară, mulți dintre deponenții săi și-au retras banii – iar banca a fost nevoită să-și vândă activele, care își pierduseră din valoare.

Politicile woke ale conducerii sale au contribuit și ele la prăbușirea băncii, care a preferat să-și concentreze atenția pe o agendă de diversitate și incluziune, neglijând partea de business și ignorând protejarea clienților de riscuri.

Silicon Valley Bank a funcționat fără un ofițer de risc între aprilie 2022 și ianuarie 2023, potrivit Business Today, în timp ce o șefă a operațiunilor din Marea Britanie este acuzată că a acordat prioritate inițiativelor pro-diversitate, neglijand rolul ei real.

O șefă a departamentului de management al riscului de la Silicon Valley Bank a petrecut o perioadă de timp semnificativă promovând mai multe programe LGBTQ+ inclusiv un „spațiu sigur” pentru angajații care doreau să-și mărturisească orientarea sexuală, în timp ce firma se îndrepta spre colaps, a dezvăluit New York Post. Jay Ersapah, șefa departamentului Financial Risk Management la filiala SVB din Marea Britanie, a lansat inițiative precum prima campanie Pride a companiei și un nou blog care pune accent pe conștientizarea sănătății mintale pentru tinerii LGBTQ+.

Datorită numărului mare de clienți corporativi, majoritatea clienților săi au păstrat solduri la bancă peste cei 250.000 USD garantați de guvernul federal. Asta înseamnă că multe startup-uri sunt acum blocate câteva luni pentru a-și recupera banii – dacă îi primesc.

O ştire din presa financiară americană arată că directorul executiv al băncii, Greg Becker, şi-a vândut cea mai mare parte a acţiunilor SVB din portofoliul personal, cu o valoare de circa 3,6 milioane de dolari, la sfârşitul lunii ianuarie 2023 și tot atunci Daniel Beck, directorul financiar a vândut acțiuni  de 575.180 dolari. Asta în timp ce lăsau proștii să sufere pierderile.

Etichete: bănci | faliment

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading