Firmele înscrise la Măsura 3 (oprită) au 500.000 de angajați și taxe plătite de sute de milioane euro

by | 26 May 2021 | Economie

Firmele care s-au înscris în Măsura 3 de ajutoare de stat de investiții de câte 50.000-200.000 de euro, blocată acum de guvernanți, au aproape 500.000 de angajați în total și au generat cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro, atrage atenția antreprenorul Adrian Dragomir, fondator al platformei online de business intelligence Termene.ro.

Companiile astea care au depus proiecte la Măsura 3 au generat cifră de afaceri de 30 de miliarde de euro, au aproape 500.000 de oameni angajați, taxele plătite de ele la stat sunt de ordinul sutelor de milioane de euro. Cum îți permiți să-ți bați joc de așa ceva?! Cele 27.000 de companii care au aplicat pentru această măsură sunt companii puternice în piață, pentru că așa îți cerea grila de punctaj” – a spus Dragomir, pe pagina lui de Facebook.

El mai spune că acum, în urma anulării sesiunii de înscrieri de la Măsura 3, care ar urma să fie reluată cu alte reguli, firmele de consultanță care au realizat proiectele înscrise sunt nevoite să dea onorariile înapoi companiilor aplicante.

Da, s-a făcut acea greșeală, prin care s-a dat voie să se cumpere imobiliare. Dar nu este vina antreprenorilor, nu e vina firmelor de consultanță din țara asta care au fost plătite de aceste companii să facă aceste proiecte. Avem sute de firme de consultanță care vor fi nevoite să dea banii înapoi, pentru că au muncit la un proiect care nu mai există, pe care statul l-a șters unilateral. (…) V-a fost frică că se investește în apartamente. Asta era marea prblemă în România, că vor cumpăra firmele apartamente? Păi banii ăia nu se duc în economie? Ai unii care au fraudat? Ai sisteme, ai instituții, DNA. Dar decizia de a anula cu totul o măsură la care oamenii au muncit…”, a mai spus Adrian Dragomir.

Omul de afaceri reproșează politicienilor care, în campania electorală din 2020, au promis măsuri de sprijin pentru firme, pentru redresarea din criza COVID-19, că ajutoarele oferite de statul român sunt „dezamăgitoare”.

La Măsura 3 s-au înscris un număr 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil).

Măsura 3 a fost lansată de fosta guvernare Orban (PNL). Sesiunea de înscrieri a fost deschisă pe 3 decembrie 2020, în timpul guvernării Orban, cu Virgil Popescu (PNL) la Ministerul Economiei. Sesiunea s-a finalizat pe 29 ianuarie 2021, în timpul guvernării Cîțu, cu Claudiu Năsui (USR PLUS) la Ministerul Economiei.

Năsui a blocat Măsura 3 invocând suspiciuni de fraudă și a sesizat procurorii DNA. Ministrul a spus că anulează actuala Măsură 3 și va deschide de la zero o nouă linie de finanțare, cu alte reguli.

Toți banii de la Măsura 3 se transferă la Măsura 3 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro, pentru plăți.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

LoadingCele mai cititeTe-ar putea interesa

Loading


Loading