Guvernul ceh a aprobat miercuri (20 octombrie) zero TVA la electricitate și gaz pentru anul viitor. Se așteaptă să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022. Mai mult, dacă parlamentul ceh își dă acordul, va fi aplicată o rată zero la TVA pentru noiembrie și decembrie 2021. Rata TVA actuală pentru energie este de 21%.

Guvernul ceh este conștient de faptul că o astfel de reducere masivă a impozitelor încalcă directivele UE.

„Astăzi am trimis o solicitare comisarului UE pentru Economie, Gentiloni, să aprobe această excepție pentru Cehia din cauza crizei energetice pe care o trecem în prezent. Sunt sigur că nu suntem singurul stat membru care solicită acest lucru ”, a declarat ministrul finanțelor Alena Schillerová.


Premierul Andrej Babiš a adăugat că va discuta această măsură joi (21 octombrie) cu alți lideri ai UE în timpul summitului Consiliului European.

“Am discutat deja cu alți prim-miniștri și cu președintele EUCO necesitatea acestor măsuri”, a spus Babiš în cadrul conferinței de presă de ieri. “Trebuie să ne asigurăm că aceste reduceri de 21% vor fi aplicate numai cetățenilor, nu companiilor”, a adăugat el.

În cadrul ședinței guvernului, au fost discutate și alte măsuri, cum ar fi plafonarea prețurilor la energie. „Vom verifica cum funcționează în Ungaria și Polonia. Colegii au spus că ar însemna o procedură de încălcare a dreptului comunitar. Voi întreba în timpul Consiliului European ”, a spus Babiš.