Importurile Chinei de combustibili fosili din Rusia sunt în creștere

by | 22 Sep 2022 | Economie

Importurile Chinei de petrol și de cărbune din Rusia au explodat în august, arată datele, dar în ciuda creșterii, Rusia a returnat Arabiei Saudite primul loc în clasamentul furnizorilor de petrol pentru prima dată în ultimele patru luni în timp ce exporturile către China de cărbune au doborăt un nou record.

Conform datelor Administrației Generale a Vămilor din China, importurile de petrol rusesc, care includ livrările pompate prin conducta din Oceanul Pacific de Est Siberia (ESPO) plus transporturile maritime din porturile europene și din orientul îndepărtat ale Rusiei, au totalizat 8,342 milioane de tone, în creștere cu 28% creștere față de anul trecut. China este cel mai mare cumpărător de petrol al Rusiei, mai ales acum când cea mai mare parte a lumii occidentale a sancționat energia rusă.

În ciuda prețului bun al petrolului rusesc, importurile din Arabia Saudită au crescut luna trecută la 8,475 milioane de tone sau 1,99 milioane bpd, cu 5% peste nivelurile din anul precedent împingând Rusia cu un loc mai jos. Arabia Saudită este acum cel mai mare furnizor, transportând 58,31 milioane de tone de petrol din ianuarie până în august, în scădere cu 0,3% față de anul precedent, față de 55,79 milioane de tone exportate de Rusia, în creștere cu 7,3% față de aceeasi perioada a anului trecut.

În total, importurile de țiței din China au scăzut în august cu 9,4% față de anul precedent, întreruperile de la rafinăriile de stat și operațiunile mai scăzute la companiile independente cauzate de marje mici de câștig au plafonat achizițiile.

Achizițiile puternice de petrol rusesc au continuat să afecteze importuri concurente din Angola și Brazilia, care au scăzut în august cu 34% și respectiv 47% față de anul trecut. Vama chineză nu a raportat importuri din Venezuela sau Iran luna trecută. Companiile petroliere de stat au evitat achizițiile din Iran începând cu sfârșitul anului 2019 de teama să nu se încalce sancțiunile SUA, deși multe companii chineze se angajează în comerț ilicit, care nu este dezvăluit vamei chineze. Una dintre aceste companii este China Aerospace Science and Industry Corp (CASIC), care a importat 25 de milioane de barili de țiței venezuelean în China de la sfârșitul anului 2020 fără a raporta.

Datele vamale au arătat că importurile chinezești din Malaezia, țară folosită ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul originar din Iran și Venezuela, iar acum Rusia, aproape s-au dublat față de anul trecut, la 3,37 milioane de tone sau 794.000 bpd.

China nu a importat țiței din Statele Unite.

Dar nu doar petrolul rusesc a fost îndreptat de Moscova către Beijing: importurile de cărbune ale Chinei din Rusia au explodat și ele în august, depășind nivelul de luna trecută și atingând cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, utilitățile de energie electrică a celui mai mare consumator de cărbune din lume căutau aprovizionare din străinătate pentru a satisface cererea din timpul verii foarte călduroase.

Importurile de cărbune rusesc de luna trecută au atins 8,54 milioane de tone, în creștere față de vârful anterior, de 7,42 milioane de tone din iulie și cu 57% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut au arătat datele vamale chineze. De fapt, cifra lunară a fost cea mai mare înregistrată, începând cu 2017 de când statisticile comparabile au început sa fie înregistrate.

Prețurile cărbunelui rusesc a crescut pe măsură ce atât China, cât și India și-au intensificat achizițiile, au relatat comercianții, ele fiind încă mai ieftine față de cele ale cărbunelui autohton de aceeași calitate.

După cum notează Reuters, după o secetă severă și un val de căldură care au lovit vestul și sudul Chinei la sfârșitul lunii iulie, centralele electrice pe cărbune și-au adaptat producția pentru a satisface cererea în creștere de aer condiționat. Au crescut achizițiile de cărbune termic de calitate superioară, cum ar fi cărbunele rusesc, pentru a îmbunătăți eficiența producerii de energie electrică.

Se așteaptă ca utilitățile de energie electrică să crească importurile în octombrie pentru a reumple stocurile înainte de începerea sezonului de iarnă în cea mai mare parte a nordului Chinei.

Etichete: carbune | petrol

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading