În sfârșit o veste bună de la UE: România va putea renegocia PNRR

by | 13 Feb 2023 | Economie

Anunțul a venit de la europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Acesta spune că „România și orice alt stat membru vor putea solicita modificarea PNRR, prin folosirea articolului 21, dacă dovedesc că actualul context geopolitic și impactul său asupra prețurilor au afectat direct capacitatea de implementare a măsurilor incluse în plan”.

Un acord a fost adoptat de Comisia pentru Bugete din cadrul Comisiei Europeane prin care va permite țărilor să modifice Planul Național de Redresare și Reziliență în funcție de noile realități economice și politice.

Modificări vizate de România în PNRR:

  • Diminuarea grantului în valoare de 2,1 miliarde euro este obligatorie ca urmare a creșterii PIB în anul 2021 față de anul 2020 (solicitare de la Bruxelles)
  • Creșterea grantului cu 2,2 miliarde de euro pentru contracararea creșterii prețurilor la materiale  de construcție și energie pentru infrastructură (solicitarea României)
  • Suplimentarea grantului cu 1,4 miliarde de euro pentru RePower EU, pentru investiții în independență energetică (acord încheiat deja între Bruxelles și statele membre)
  • Renegocierea bugetului alocat pensiilor de 9,4% din PIB și prelungirea termenelor pentru proiectele de infrastructură până la limită, adică 31 august 2026 (solicitarea României)

Câteva idei generale preluate din amendament și care sunt prevăzute în noul regulament:

  • se recomandă ca toate modificările aduse planului să fie propuse până la data de 30 aprilie 2023. Este evident, astfel, că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să inițieze de urgență demersul și să poarte negocieri, în beneficiul României, pentru a aduce modificările necesare. Este singura și ultima ocazie de a face acest lucru, ulterior o să fie imposibil de realizat;
  • modificările pot fi justificate prin prisma impactului generat de războiul din Ucraina sau de schimbările în fluxurile economice și comerciale;
  • obiectul optimizărilor poate avea în vedere atât proiectele, cât și reformele și trebuie să corespundă, în continuare, recomandărilor specifice de țară și elementelor generale din regulament, cu accent pe menținerea obiectivelor de mediu și a celor digitale;
  • Comisia Europeană o să vină cu un răspuns mai rapid la aceste modificări și va sprijini statele membre în acest sens.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading