În timp ce Germania închide centralele nucleare, Polonia va construi unele noi

by | 19 Apr 2023 | Economie

Polonia urmează să construiască mai multe centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR), a anunțat luni CEO-ul gigantului energetic polonez PKN Orlen, Daniel Obajtek.

La o ceremonie de la Ambasada SUA din Varșovia, oficialii care reprezintă Orlen Synthos Green Energy (OSGE), o societate mixtă între Orlen Group și Synthos Green Energy, au semnat scrisori de intenție cu două instituții financiare ce aparțin statului american, International Development Finance (DFC)  și EXIM Bank. Prin această cooperare urmează să fie finanțate construirea primelor două stații nucleare din Polonia care ar avea reactoare modulare mici BWRX-300.

Până la sfârșitul anului, 20 de locații vor fi prezentate comunităților locale, primul reactor SMR urmând să fie construit între 2028 și 2029. „Această energie este cu 30% mai ieftină decât cea produsă de centralele pe gaz”, a subliniat Obajtek.

„Transformarea energiei nu poate fi oprită. Nu vom opri tehnologia. Nu există nicio modalitate de a menține o planetă verde fără energie nucleară”, a adăugat el.

Potențialele locații includ periferia Varșoviei, Cracoviei și Ostrołeka, precum și Wloclawek, Stawy Monowskie lângă Oswiecim, Dabrowa Gornicza și Zona Economică Specială Tarnobrzeg-Stalowa Wola. Obajtek a explicat că potențialul acestor locații va fi examinat mai întâi, urmat de un dialog cu comunitățile locale și numai după ce se ajunge la un acord cu comunitățile locale s-ar lua decizii finale privind investițiile.

Proiectul este susținut de finanțare SUA, ambasadorul SUA Mark Brzezinski anunțând că US EXIM Bank a alocat 3 miliarde de dolari (2,73 miliarde de euro) pentru investiție, în timp ce 1 miliard de dolari (0,91 miliarde de euro) a fost promis de către DFC pentru dezvoltarea BWRX. -300 de reactoare în Polonia. „Polonia are nevoie de noi soluții energetice pentru a se proteja de influența rusă, pentru a respecta angajamentele climatice și pentru a stimula dezvoltarea economică”, a argumentat Brzezinski.

Premierul Mateusz Morawiecki, care a fost prezent și luni la ceremonie, a numit-o o zi istorică pentru Polonia, afirmând că Polonia are nevoie de o sursă de energie constantă, curată și ieftină, care să servească țara timp de decenii. Morawiecki a susținut că lansarea unui reactor SMR ar putea permite economii de 100-200 de miliarde de euro în certificate de emisii de carbon.

CEO-ul Orlen, Daniel Obajtek, a subliniat că „există aproximativ 300 de companii care vor fi implicate în procesele investiționale”.

Băncile poloneze, inclusiv PKO BP, Pekao, BGK și Santander Bank Polska, și-au exprimat, de asemenea, interesul de a participa la proiectul de construcție a reactorului SMR.

Etichete: energie verde

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading