În timp ce România închide minele de cărbune, Germania demolează un parc eolian pentru a extinde o mină de lignit

by | 27 Oct 2022 | Economie

Gigantul energetic german RWE a decis demolarea turbinelor eoliene din apropierea minei Garzweiler din Renania de Nord-Westfalia, pentru a face loc exploatării de lignit. Una din cele opt turbine instalate în zonă în 2001 a fost deja demontată. Cu toate acestea, conducerea statului Renania de Nord-Westfalia a declarat că nu va abandona politica eliminării treptate, până în 2030, a energiei produse pe bază de cărbune.

Pe de altă parte, RWE estimează că rezervele de lignit ale minei Garzweiler ar putea fi exploatate până în 2045. Producția de cărbune obținută aici este livrată în cea mai mare parte unei centrale termice din apropiere.

Parcul eolian care este demolat în aceste zile a fost construit în urmă 11 ani și a beneficiat, până de curând, de subvenții din partea statului german.

Pentru extinderea minei Grazweiler, mai multe localități din zonă, printre care și orașul Lützerath care devenit un simbol pentru activiștii de mediu din Germania, vor fi complet evacuate și demolate.

Aceste decizii radicale fac parte din noua politică energetică a Germaniei care prevede o creștere temporară a producției de lignit pentru asigurarea energiei electrice în perioada de criză energetică.

Contrar abordărilor din Germania, Comisia Europeană a respins categoric orice tentativă a României de a amâna unele prevederi din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu privire la decarbonificarea sistemului energetic național. Potrivit obiectivelor asumate prin PNRR,  în următorii 4 ani România ar trebui să închidă două mine de huilă, de la Lonea și Lupeni, iar până în 2026 mai trebuie să renunțe la alte 5 mine de lignit din cele 9 exploatate în prezent de Complexul Energetic Oltenia.

 

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading