India a anunțat interzicerea exporturilor de grâu iar efectele nu au întârziat să apară

by | 17 May 2022 | Economie

India a anunțat interzicerea exporturilor de grâu cu efect imediat. Miniștrii agriculturii din țările industrializate G7 au condamnat decizia Indiei. India a motivat seceta ce a afectat producția pentru impunerea unei interdicții privind exportul cerealelor.

Miniștrii G7 au îndemnat țările din întreaga lume să nu ia măsuri restrictive care ar putea adăuga și mai mult stres asupra aprovizionării cu alimente, dar inflația din ultima vreme din India a crescut deja la cel mai mare nivel din ultimii opt ani în aprilie, din cauza creșterii prețurilor la combustibil și la produsele alimentare.

Prețul grâului a ajuns la 438,25 euro pe tonă, un nou maxim pentru cerealele care se tranzacționează deja la prețul aurului pe o piață mondială strânsă.

„Acesta este un record absolut pentru toate scadențele de pe Euronext. Recordul anterior datează din 7 martie 2022, cu grâul închizându-se la 422,50 euro pe tonă”, a declarat pentru AFP brokerul Damien Vercambre de la Inter-Courtage.

Înainte de interdicţie, India conta pe exportul a 10 milioane de tone de grâu în anul fiscal început la 1 aprilie. Interdicția a fost anunțată ca parte a măsurilor de control al prețurilor interne în creștere, într-un efort de a evita tensiunile interne legate de creșterea costurilor alimentelor și energiei, așa cum s-a observat în prezent în Sri Lanka.

Interzicerea exporturilor vine pe fondul întreruperii aprovizionării globale cu grâu din cauza războiului în curs dintre Rusia și Ucraina, care sunt mari exportatori de cereale alimentare.

Ucraina a exportat 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale – 12% din grâul mondial, 15% din porumb și jumătate din uleiul de floarea-soarelui – înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Dar, cu porturile Odessa, Chornomorsk și altele separate de lume de navele de război rusești, aprovizionarea poate călători doar pe rute terestre aglomerate, care sunt mult mai puțin eficiente.

Într-un moment atât de critic, miniștrii G7 au îndemnat țările din întreaga lume să nu ia măsuri restrictive care ar putea genera un stres suplimentar pe piețele produselor.

Etichete: agricultură

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading