Industria IT în pandemie: numărul de angajați a scăzut, profitabilitatea în creștere

by | 6 Jul 2021 | Economie

Industria IT a fost în anul pandemiei unul dintre principalele motoare ale economiei românești și a devenit chiar mai profitabilă în timpul pandemiei, relevă o analiză Termene.ro. Studiul a luat în calcul peste 23.000 de companii care activează în industria IT și care au depus situațiile financiare atât în anul 2018, precum și în anii 2019 și 2020.

Astfel, în ciuda trendului general de scădere a veniturilor obținute de companiile românești la nivelul întregii economii, industria IT a înregistrat creștere pentru același interval de timp. Conform datelor obținute și prelucrate, în anul 2019, veniturile generate de companiile care activează în industria IT s-au situat în jurul valorii de 32,3 miliarde lei pe când în anul 2020, valoarea acestora a depășit 33,1 miliarde lei, o creștere cu peste 2,5%. Pentru anul 2018, valoarea a fost net inferioară ambilor ani, puțin peste 25 de miliarde de lei.

Deși veniturile generale ale întregului domeniu au crescut, firmele din industria IT s-au confruntat cu o reducere a personalului angajat după ce, cu un an în urmă acesta crescuse. În anul 2018, în firmele analizate activau ca angajați aproximativ 112 mii de persoane, în anul 2019 numărul acestora a ajuns la aproximativ 120 mii de persoane, iar în anul 2020 a scăzut la aproximativ 117 mii de persoane.Profitabilitatea poate fi privită și altfel – nu doar din perspectiva banilor cu care rămâne un antreprenor. De exemplu, dacă la 100 de lei venit, 15 lei este profitul, rezultă că 85 de lei sunt costurile necesare obținerii respectivului venit. Dacă un client este rău-platnic, în loc de 15 lei profit, o companie rămâne cu 85 de lei datorie și are nevoie de 6 clienți care plătesc la timp ca să recupereze cei 85 de lei și să-și acopere pierderea.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading