Estimarea rapidă a inflației din 30 noiembrie a Eurostat a urmărit creșterea prețurilor la o rată anuală de 4,9%. Aceasta este cea mai mare rată a inflației de la debutul monedei euro în 1999, potrivit agenției de statistică a Uniunii Europene.

Principalul factor au fost prețurile la energie, deoarece prețurile la gaze naturale continuă să crească. Inflația gazelor naturale a crescut la 27,4% în acest an, față de 23,7% în octombrie.

Inflația de bază, care elimină factorii extrem de volatili, cum ar fi energia, a crescut, de asemenea, mai mult decât se aștepta, la 2,6%. Europenii au observat că prețurile mai mari ale energiei și mărfurilor cresc acum prețul unei cafele sau al prânzului la restaurante. Inflația din sectorul serviciilor a înregistrat a doua cea mai mare creștere, trecând la 2,7% de la 2,1% luna precedentă.


Bunurile industriale neenergetice au crescut și ele la 2,4%, comparativ cu 2,0% în octombrie. Alimentele, alcoolul și tutunul au crescut la 2,2%, comparativ cu 1,9% în octombrie.