Inflația în Germania la cel mai înalt nivel din ultimii 50 de ani

by | 31 May 2022 | Economie

Inflația din Germania și-a accelerat ritmul în mai, pe fondul prețurilor ridicate la energie și alimente, datele guvernamentale publicate luni arătând creșterea anuală a prețurilor urcând la cel mai ridicat nivel din aproape 50 de ani.

Oficiul Federal de Statistică al Germaniei a declarat la 30 mai că inflația de la un an la altul a crescut la 7,9% în mai, de la 7,4% în aprilie și cel mai rapid ritm de la începutul anului 1974 când o criză a petrolului a dus la creșterea prețurilor.

„Majoritatea cetățenilor și factorilor de decizie nu au văzut aproape niciodată astfel de rate ale inflației”, a spus Carsten Brzeski, economist la ING.

Inflația va continua să crească?

De la o lună la lună, inflația din cea mai mare economie a Europei a crescut la 0,9 la sută în mai, de la 0,8 la sută în aprilie și este un semn că presiunile inflaționiste probabil nu au atins încă apogeul.

„Oricât de mult ne-am dori să vedem o nivelare a ratelor inflației, odată cu războiul din Ucraina, tensiunea continuă și presiunea ascendentă asupra prețurilor energiei, mărfurilor și alimentelor, inflația generală din Germania se va accelera și mai mult în lunile următoare”, a prezis Brzeski.

Acest lucru este în oarecare contrast cu datele recente privind inflația din SUA, care sugerau că presiunile inflaționiste încep să scadă.

„Deși probabil că inflația a atins vârful în SUA, este încă discutabilă în zona euro”, a declarat expertul în macroeconomie Andreas Larsen într-un tweet. „Încă prea sus”

Creșterea prețurilor în Statele Unite și-a încetinit ritmul în aprilie, indicatorul cheie al inflației PCE scăzând atât lunar, cât și anual, comparativ cu luna anterioară și un semn că presiunile asupra prețurilor ar putea începe să se disipeze.

Ritmul inflației PCE în Statele Unite a fost de 6,3 la sută an de an în aprilie, în scădere de la 6,6 la sută în martie și la 0,2 la sută lună peste lună în aprilie, în scădere de la un ritm vertiginos de 0,9 la sută lunar de creșterea prețurilor.

Indicele de bază al prețurilor PCE, care exclude alimente și energie și este indicatorul cheie al inflației pe care se bazează Rezerva Federală pentru calibrarea setărilor sale monetare, a crescut cu 0,3% în cursul lunii și cu 4,9% în cursul anului în aprilie.

În timp ce cifra anuală de bază PCE a fost o scădere ușoară față de martie, a fost încă de peste trei ori mai mare decât ținta de 2% a Fed.

Unii analiști au văzut datele privind inflația din SUA ca un semn că Fed ar putea avea mai multă libertate în ciclul său de înăsprire a ratelor.

„În timp ce nivelurile inflației în intervalul de 4% sunt încă prea ridicate pentru Fed, vedem o mișcare în direcția corectă”, a scris economistul Nationwide Dan Hadden într-o notă. Dacă ritmul inflației continuă să se stabilizeze sau să se modereze, „probabil va oferi (Fed) mai multă flexibilitate mai târziu în acest an”.

Banca centrală a SUA a ridicat ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual până în acest an, iar cei mai mulți factori de decizie ai Fed se așteaptă la mai multe creșteri de jumătate de punct procentual ale dobânzilor, conform comentariilor publice recente de la întâlnirea lor din mai.

Cifrele inflației din Germania apar înaintea unei reuniuni cheie a Băncii Centrale Europene (BCE) de săptămâna viitoare, unde oficialii sunt așteptați să anunțe o renunțare la politicile monetare relaxante din ultimii ani.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a sugerat recent că sunt probabile creșteri de un sfert de punct în iulie și apoi în septembrie.

„BCE a depășit în mod clar etapa de a discuta dacă și chiar când ar trebui majorate ratele de politică monetară”, a spus Brzeski în notă. „Singura discuție pare să fie dacă BCE ar trebui să înceapă cu o creștere a ratei de 25 [puncte de bază] în iulie sau cu 50 [puncte de bază].”

Lagarde a scris într-o postare recentă pe blog că se așteaptă ca achizițiile nete în cadrul programului de cumpărare de active al BCE să se încheie „foarte devreme în al treilea trimestru” deschizând calea pentru ca banca centrală să înceapă să majoreze ratele în iulie.

„Pe baza perspectivelor actuale, probabil că vom fi în măsură să ieșim din ratele negative ale dobânzilor până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru”, a scris Lagarde.

Rata cheie a BCE este în prezent stabilită la 0,5% negativ.

Etichete: Germania | inflație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading