La un pas de controlul total: Plățile în numerar de peste 1.000 de euro, interzise

by | 20 Apr 2023 | Economie

Interzicerea banilor cash reprezintă un ideal către care se îndreaptă cu pași repezi țările dezvoltate, deziderat care nu însemnă altceva decât controlul total asupra vieților noastre. Astfel tot ce cumpărăm, unde mergem și cui donăm bani vor deveni arme de acuzare împotriva noastră cât de curând.

Amețit de beția puterii autocrate, Macron și guvernul francez au declarat ilegale plățile în numerar peste un plafon de 1.000 de euro pe tranzacție pentru persoanele fizice rezidente în țară, afectând volumele plăților comerciale (legate de activități profesionale) și colectarea impozitelor de către autoritățile fiscale. Limita pentru nerezidenți (în principal turiști) crește la 15.000 de euro.

Îngrădiți de marjele stabilite de limita de numerar, cetățenii vor fi nevoiți să recurgă la mijloace de plată alternative ușor de controlat de către stat, precum cardurile bancare, plăți din cont și cecuri.

Tranzacțiile non-comerciale între consumatori nu sunt supuse reglementării numerarului. Totuși, atunci când se înregistrează plăți mai mari de 1.500 de euro, părțile trebuie să emită o factură care să ateste statului că a avut loc o tranzacție.

Noile măsuri se adaugă altora deja existente în ceea ce privește utilizarea numerarului. De exemplu, plata taxelor sau impozitelor în jurisdicțiile locale menține o limită de numerar de până la 300 EUR per tranzacție, dincolo de care sunt necesare alte mijloace de plată care nu sunt numerar.

Această limită funcționează pentru decontarea impozitului pe venit, TVA, taxe municipale, taxe de licență audiovizuală etc.

Administrația lui Emmanuel Macron se pregătește să consolideze monitorizarea de către stat a tranzacțiilor, ceea ce este extrem de dificil pentru plățile în numerar. Restricțiile vor intra în vigoare din septembrie viitor.

Partidul de guvernământ a apărat măsurile ca parte a „luptei împotriva terorismului și spălării capitalului ilicit”. Cu toate acestea, multe dintre aceste operațiuni ilegale (marea majoritatea) gestionează fonduri mult mai mari decât limitele la care se referă măsura.

Concentrarea pe tranzacțiile cu amănuntul i-a făcut pe mulți să creadă că intențiile reale sunt de a consolida colectarea taxelor (controlul unor cantități mici de evaziune fiscală) și de a deschide calea pentru implementarea unei eventuale monede digitale de stat în viitor.

Etichete: control | Franța

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading