Ministrul Finanțelor a luat decizia plafonării tarifelor RCA timp de șase luni

by | 18 Feb 2022 | Economie

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a transmis că a luat decizia plafonării tarifelor RCA împreună cu ASF și că speră ca măsura să fie adoptată în regim de urgență.

„Așa cum am promis, soluțiile care protejează populația și companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situația dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice si juridice, din cauza creșterii foarte ridicate a prețurilor la polițele de raspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completarile ulterioare”, a transmis Adrian Câciu.

Ministrul a precizat că actul normativ va fi pus astăzi în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgență de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piața de asigurări RCA și să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților”, a afirmat Câciu.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus Ministerului Finanțelor plafonarea prețurilor RCA timp de șase luni, afirmă surse politice. Președintele ASF Nicu Marcu a confirmat propunerea de plafonare a prețurilor RCA.

Ministerul Finanțelor a propus vineri plafonarea tarifelor RCA timp de șase luni, dar și alte modificări, precum limitarea comisioanelor brokerilor. Societățile care depășesc tarifele de referință plafonate vor primi amenzi de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Transportatorii au amenințat cu proteste

Mai multe patronate din transporturi au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a mai întâmplat în 2017, în caz contrar aceștia amenințând cu proteste în toată țara. Tot vineri, o altă federație din transporturi a reclamat creșterea mare a prețurilor la carburanți și dublarea tarifelor RCA în ultimele 6 luni, amenințând de asemenea cu proteste dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), A.P.T.E.2002 și A.P.U.L.U.M au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.

“Într-o situație mai puțin dezastruoasă decât cea de acum, în anul 2017, patronatele din transporturile rutiere au solicitat Guvernului și au obținut emiterea unei Hotărâri pentru extinderea plafonării la tarifele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, pentru a se evita un blocaj iminent la acea vreme. Astăzi este mai mult decât necesară plafonarea urgentă a tarifelor RCA, pentru a evita colapsul economic.”, se arată în comunicatul celor trei organizații.

Firmele nu-și mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiți să renunțe la afaceri, acuză patronatele.

“Nu se poate transfera totul în costurile clienților, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgență a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înțeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu pretul carburantului si a energiei , déjà devine o problema de siguranta nationala”, a declarat Vasile Ștefănescu, preșendinte COTAR.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading