Moneda digitală a Chinei nu are nicio legătură cu Bitcoin

by | 7 Apr 2021 | Economie

Moneda digitală a Chinei a părăsit etapa de testare și este pregătită pentru o lansare completă în întreaga țară și in lume. Din anumite motive principalele povești media din jurul noii monede digitale o leagă pe aceasta de Bitcoin, inventat în 2009 ca o alternativă la banii de hârtie guvernamentali.

Doar pentru că o monedă are cuvântul „digital” în titlu nu înseamnă că este o formă de Bitcoin. Nu este. Nu este altceva decât o monedă guvernamentală cu un sistem de livrare diferit.

  • Yuanul digital nu trăiește pe un registru public. Acesta este controlat central de către autoritățile chineze și poate fi schimbat dacă puterea politică dorește acest lucru.
  • Yuanul digital nu este o monedă peer-to-peer (de la persoană la persoană) ci mai degrabă necesită utilizarea unei intermedieri financiare reglementate de statul chinez.
  • Yuanul digital nu are o evaluare diferită pe piața față de versiunea clasica a monedei. Sunt legate împreună.
  • Yuanul digital nu are un protocol algoritmic care să dicteze producerea de monede noi, cu atât mai puțin o dată de încheiere, moment în care nu vor mai fi create alte monede digitale (vezi bitcoin). Este o monedă ce oferă bani discreționar, controlată de guvern.
  • Yuanul digital este programabil până la punctul în care moneda poate expira, forțând astfel consumatorii să o folosească până la o anumită dată. Aceasta este o inovație neconvențională de politică monetară cunoscută sub numele de monedă Gesell: expirarea banilor, ceea ce conferă guvernului emitent un grad sporit de control asupra vitezei de cheltuire a banilor.
  • Yuanul digital permite o nouă metodă de supraveghere a populației, creând date noi care pot fi urmărite de autorități. Bitcoin are protecții de securitate pentru confidențialitatea utilizatorilor.

Pe scurt, tot ceea ce face din Bitcoin ceea ce este nu se regasește și la noua moneda digitală chinezească. Bitcoin a fost o revelație fantastică în epoca modernă, deoarece a demonstrat că guvernarea nu este necesară pentru existența banilor. Nu a fost nevoie de o autoritate emitentă sau de conducere tehnocrată. Bitcoin a demonstrat că banii pot fi privați și pot să supraviețuiască intr-un registru descentralizat, care nu este deținut de nimeni.

Etichete: monede digitale

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading