Nebunia verde va costa omenirea 5 trilioane de dolari. Bani care nu există, deci îi tipărim

by | 30 Mar 2023 | Economie

Lupta împotriva dioxidului de carbon va costa scump omenirea. Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă IRENA face apel la investiții anuale în energii regenerabile de 5 trilioane de dolari pentru a atinge obiectivele controversate privind clima.

În cel mai recent raport al său, Agenția a constatat că ar trebui investite 5 trilioane de dolari în fiecare an pentru a îndeplini țintele de rău augur la nivel global pentru 2050. Numit World Energy Outlook, raportul constată că aceste investiții sunt necesare pentru a accelera tranziția lumii către energie regenerabilă și reducerea emisiilor de carbon.

IRENA anticipează că doar o fracțiune din investiția necesară este în prezent realizată și solicită guvernelor să-și intensifice eforturile pentru a accelera tranziția. În 2022, investițiile globale în energie regenerabilă au atins 1,1 trilioane de dolari , ceea ce este deja un nivel record. Raportul subliniază, de asemenea, că aceste investiții nu sunt doar necesare pentru a îndeplini obiectivele climatice discutabile, ci vor aduce și beneficii economice, inclusiv crearea de locuri de muncă și creșterea de noi industrii.

IRENA subliniază că această investiție trebuie să provină atât din surse publice, cât și din surse private și solicită guvernelor să creeze stimulente și cadre de investiții pentru a atrage investitori privați. Raportul notează, de asemenea, că pandemia de Covid-19 nu a făcut decât să crească nevoia de tranziție energetică și investiții în energie regenerabilă.

IRENA este o organizație interguvernamentală înființată în 2009 pentru a promova tranziția la energia regenerabilă și pentru a sprijini cooperarea globală în acest domeniu. Raportul IRENA vine pe fondul presiunii crescânde din partea fanaticilor climatici asupra guvernelor și întreprinderilor pentru a-și intensifica eforturile de a reduce emisiile de carbon.

De unde se vor lua banii, vă întrebați. Exact, îi tipărim pentru că ei nu există. Deci inflația va fi uriașă în continuare. Dar dacă ne-am obișnuit cu sărăcirea accentuată, de ce să nu o facem galopantă? În timp ce 99% dintre oameni vor avea o viață mai grea și mai scumpă, ceilalți 1% vor prospera.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading